STRIKK TIL LYS (T)

SLOW BELYSNING

GJØR DET SELV STRIKKEPROSJEKT

Å strikke for hånd er en langsom prosess. For meg er det en måte å koble ut på, la tankene fly mens hendene holder på med sitt. Mer enn å følge en oppskrift elsker jeg å bruke strikkepinnene til å utforske egne ideer.

Noen ganger blir det bra resultater av det, andre ganger ikke, men det er jo noe av det som gjør det spennende.

Disse strikkelampene ble jeg så fornøyd med at jeg har innredet “hele” hytta med de.  Hvis du lar deg inspirere og ønsker å lage noe lignende så husk at du må stive opp skjermene med ståltråd så ikke ulla blir liggende inntil pærene. Det kan i verste fall føre til brann.

 

SLIK STRIKKER DU DIN EGEN LAMPE:

Start med strømpe til ledningen,  jeg har brukt pinne nr 4, og lagt opp 8 masker. Pass bare på at strømpen ikke blir for trang slik at du sliter med å trekke ledningen igjennom.

Strikk en strømpen rundt og rundt til den er like lang som lampeledningen du skal trekke den rundt, da kan du begynne å øke masker slik at den kan dekke lampesokkelen din. Hvor mye og hvor fort du øker må du tilpasse formen på lampesokkelen. Hvis du øker for mye for fort vil du få et “boblete” resultat.

Når du kommer til selve “skjermen” kan du bytte til tykkere pinner og/eller strikke hullmønster for at lyset skal slippe bedre igjennom.  Jeg har variert hullstørrelse og lengde på mine lamper, og synes det er fint at ingen er helt like.

Når lampen er ferdig trekker du  lampenledningen igjennom. Jeg  tapet fast en strikkepinne til ledningen for å få den lettere igjennom strømpa. Lampeskjermen stiver du opp med kraftig ståltråd slik at den får god avstand til lyspærene. Jeg bruker max 25 W glødepærer i disse lampene, halogenpærer eller pærer med høyere watt blir fort for varme.

Jeg har fått hjelp av en elektriker til å koble sokkel på en ledning som jeg deretter har trukket igjennom strømpene jeg har strikket. På den måten har jeg fått lampeledningene så lange som jeg vil, men det finnes rimelige lampeledninger med sokkel å kjøpe i lampeforretninger, Ikea, Clas Ohlson eller lignende som også kan brukes.

Prøv deg frem slik du synes det blir finest. Dette er et morsomt og overkommelig prosjekt for alle.

Lykke til!

GARNVALG

SlowDesign_ferdergarn.jpg

Jeg har brukt det nydelige garnet fra Færder Får til mine lamper. Dette garnet er helt naturlig og inneholder mye lanolin.  Garnet er ufarget og har et nydelig fargespill fra sauens egne farger. I tillegg gjør det meg glad å vite at dette garnet stammer fra norske sauer av rasen gammelnorsk spelsau. Garnet har jeg kjøpt rett fra sauebonden. 
Les mer om Færder garn og bestill garnet på  www.ferderfaar.no. (Nettsidene er forøvrig laget av meg:)