HYTTELIV

“In a simple and a peaceful cottage with a beautiful view, you will not be dreaming about the palaces or the heaven, because you already have a perfect thing!” 
― Mehmet Murat ildan

 Foto: Filippa Tredal Styling:  Tone Kroken

Foto: Filippa Tredal Styling:  Tone Kroken

 Foto: Filippa Tredal Styling:  Tone Kroken

Foto: Filippa Tredal Styling:  Tone Kroken

ET STED Å TREKKE PUSTEN

 Vi kjøpte vår hytte for åtte år siden. Da var det en 50 år gammel tømmerhytte på 42 kvm uten vann og vintervei. Vi elsket den lille hytta og nøt "simple living" i flere år før vi fikk varsel fra kommunen om at området skulle fortettes med nye tomter. Som et "plaster på såret" ble vi tilbudt tilknyting til vann og avløp, og vintervei.

Det føltes som å bli innhetet av sivilisasjonen. Store endringer var i gjære i hele området. Vi hadde ikke plass til å legge inn noe vann i vår lille trekkfulle hytte, dermed ble det naturlig å gå for en utbygging. Vi hadde jo tilbrakt mye tid på hytta over flere år så vi var ganske sikre på hva vi ønsket oss.  Med kun 42 kvm var det dårlig med plass til gjester. Et påbygg kunne gi flere sengeplasser, så stedet også kunne bli et hyggelig samlingssted for venner og familie.

Prosjektet ble planlagt, bygget og innredet basert på mine slow design prinsipper. Det kom ikke på tale å rive den lille sjelfulle tømmerhytta, selv om det nok hadde forenklet byggeprosessen. Vi valgte derimot å bygge på en egen del, og gjøre minst mulig med den gamle delen.  Visuelt ville vi gi påbygget en moderne form, som allikevel tilpasset seg den gamle delen, og med et respektfullt nikk til omkringliggende seterlåver. Materialene er kortreist, gjenbrukt, naturlige og i stor grad vedlikeholdsfrie med utstrakt bruk av norsk treverk, osp på innsiden, malmfuru på utsiden. Møbler som kjøkken, sofa, senger og skuffer ble plassbygget av 100 år gamle låvepaneler. Gulvet er pusset betong, røft og hardført.  Lamper, puter og stoltrekk og tepper er tovet og strikket i ull, (i stor grad fra gammelnorsk spælsau). 

Spisebordene i de to oppholdsrommene er begge laget i ubehandlet ask  med understell i råjern. De har like dimensjoner slik at de kan settes sammen til langbord når vi er mange. Øvrig interiør er hovedsaklig arv, gaver og bruktkjøp.  Med både dusj, WC og badstu på hytta kan vi kanskje ikke lenger kalle det et sted for "simple living", men det er i høyeste grad "slow".  Og det er et godt sted å være både for kropp og sjel.  

 Vi fikk veldig god hjelp av min søster som er arkitekt* med å tegne, byggemelde og detaljere hytta. Mange fine byggetekniske detaljer kom på plass takket være hennes kunnskap. Vi hadde også veldig mange dyktige håndverkere med på laget. Uten deres vilje til å løse utfordringer og tenke alternativt underveis hadde ikke dette prosjektet blitt så vellykket. 

*Arkitekten, altså min søster heter Benedicte Sund-Mathisen. Hennes firma, SuMa Arkitektur kan du besøke her. 

Bilder fra hytta vår har også vært på trykk i boken The Scandinavian Home, Interiørmagasinet og Vakre Hjem og interiør.