DYP PUST - LANGSOMME TANKER

 


Å PUSTE

Å tenke er som å puste. Den samme luften

som har sirkulert i tusenvis av sjeler før oss

passerer kroppen, klarner tankene

vi ånder inn og slipper ut

og gir luften tilbake

til evigheten.

 
 
luft2_web.jpg

urðr - den norrøne kharma

Tiden er en strøm og vi flyter alle med …

I følge norrøn tidsoppfatning var fortiden og fremtiden like viktig for en persons liv som nåtiden. De tre nornene (gudinnene) Urd, Skuld og Verdande; Fortid, Nåtid og Fremtid var voktere av Urdabrønn; tidens kilde. Enhver persons handling, stor som liten, gikk inn i denne kilden og sprang ut igjen som kunnskap. Slik fikk Nornene viten om verden. Av dette spant de skjebnetråder. En lagnad for hvert liv som ble født. Alle skjebner ble vevet inn i det store felles teppet. Vår felles lagnad, urðr. Det norrøne svaret på Kharma.

Når boken Visuell Visdom ble laget visste vi lite om at en verdensomspennende pandemi skulle treffe oss bare et drøyt år etterpå, allikevel er jeg ikke overrasket over at tekstene og strofene vi har valgt ut i boken nesten fremstår mer aktuelle i dag. I følge det Norrøne tankesettet er ingenting tilfeldig.

slowdesign_visuellvisdom.jpg

Uansett hvor i boken jeg slår opp, er det som om innholdet i strofene har fått en ny klangbunn. Om måtehold, om å slippe andre inn i varmen, om å dele, om å trosse frykten, at alt har ende, men enden er også begynnelsen …

Min egen tekst om pusten kan også sees i nytt lys. Covid 19 (korona) er et virus som angriper lungene. De som er syke beskriver at de kjenner den som et press i lungene, det blir tungt å puste.

Å tenke er som å puste skrev jeg.

Ble det for tungt også?

Overfladisk og dårlig pusteteknikk gjør oss mer utsatt for stress og sykdommer, det samme kan man si om tankene. Overfladiske tanker er mer utsatt for kortsiktige og dårlige beslutninger. Har vi opptrådt ubetenksomt for lenge? Har vi tatt for gitt hvilken gave vi er gitt som får vandre på denne jorden, og hvilket ansvar vi har for å forvalte den for våre etterkommere? Unner vi de ikke å puste dypt i ren luft i fremtiden?

visuellvisdom_slowdesign.JPG

urðr

Vi flyter alle med tidevannets bølger.
Den minste bevegelse har en ringvirkning. Ingenting er meningsløst.
For alt henger sammen med alt.

Spredningen gikk lynraskt, og over hele verden har man reagert med å sette alt på pause. Det sier noe om hvor gjennomsyret vi er av usynlige globale nettverk, og når nettet rakner et sted får det konsekvenser for alle.

Jeg ser for meg tre søstre i skyggen av en stor ask. De spinner tråder som de bruker til å stoppe hull i et stort teppe som stadig rakner.

Satelittbilder viser nå en enorm nedgang i luftforurensning etter at tiltakene mot pandemien settes inn verden over. Kan det få flere til å trekke pusten litt dypere?
Kan vi få det til å vare?



For deg som ønsker å dyrke de langsomme tankene, og som kanskje nå har ekstra tid til å trekke pusten dypere, setter jeg ned prisen på Visuell Visdom frem til påske.
Nå får du kjøpt den av meg til 370,-
(veil 499),-

VISUELL VISDOM / VISUAL WISDOM
kr 499,00
Antall:
Kjøp
visuellvisdom_slowdesign2.jpg
 
Marianne Vigtel Hølland

Slow Design Studio is a creative studio, working to counteract fast life and the disappearance of local traditions. Through a Slow approach to design and communication, I want to promote reflection and a more conscious approach to how the everyday choices you take has consequences, for yourself and others. Slow Design is not a pace, it is a mindset.

http://www.slowdesign.no
Forrige
Forrige

Å VILLSTRIKKE EN PUTE

Neste
Neste

EN MULIGHET I FORKLEDNING