TIDLØS SKIFER

 
mineraskifer_slowdesign-19.jpg

“Hva kommer før begynnelsen?
Hva kommer etter alle tider?”

- Stein Mehren

 




Hvor lenge varer en evighet?

Særpreget og vakker

Gjennom flere hundre millioner år ble skiferen til.
Sand, grus og leire, under trykk og varme, ble uendelig langsomt til solid stein.
All skifer består av de samme mineralene, men gis allikevel forskjellige uttrykk og egenskaper fordi tilblivelsen - sammensmeltingen og mineralsammensetningen har vært ulik. De mange periodene skiferen har gjennomgått har gitt den sine vakre karakteristiske lag. Hver eneste stein er unik, med egne fortellinger fra den gang verden var ung. 
Designet av naturen, formet av tiden.

mineraskifer_slowdesign-23.jpg

kortreist skifer

Skandinavisk skifer hentes ut og produseres med svært lavt energifobruk. Det medfører ingen skadelige utslipp under høsting, eller ved bruk. Fordi skifer er et tungt materiale var det vanskelig å frakte og ble i tidligere tider kun benyttet lokalt - nær forekomstene. Etter at jernbanen kom ble det mer utbredt i hele landet, og på 1800 tallet startet den kommersielle skiferproduksjonen i Norge.

I dag har vi har transportmidler som gjør det mulig å frakte skifer over hele verden, men skiferen er fortsatt like tung. Å kjøpe skifer som har reist langt gir derfor et betydelig høyere klimavtrykk, enn det kortreiste. Velger du skandinavisk skifer, er det en bit av vår egen urhistorie du presenterer.


Hvor lenge varer en evighet?

Skifer er sterkt, tåler det meste, og krever lite tilbake. Uten krav til vedlikehold utholder den iskalde vinternetter, glovarme sommerdager, daglig tråkk og bruk år etter år, generasjon etter generasjon. Den utvikler patina og blir bare vakrere med tiden. Det er umulig å gå lei av skifer, men om du trenger fornyelse kan den plukkes ned og gjenbrukes, om og om igjen.

Alt har allikevel en ende, om den så er uendelig langt frem. Om millioner eller milliarder av år vil skiferen kanskje ha gått tilbake til sin opprinnelige form.
Sand, grus, og leire, - og ingenting mer. En del av naturen, en del av den uendelige syklusen.

Hvor lenge varer en evighet?

Like lenge som skifer.

***

Artikkelen er første del i en serie om materialet skifer, og er laget i samarbeid med Minera skifer.

 

OM MINERA SKIFER


Minera Skifer er Skandinavias ledende produsent av skifer. Tuftet på flere hundre år med håndverkstradisjon skaper de vakre byggematerialer av skandinaviske bergarter som er flere hundre millioner år gamle.
Selskapet leverer bærekraftige skiferprodukter til alt fra store offentlige bygg til små private aktører. Skiferen fra Minera har lang levetid, krever knapt vedlikehold, og egner seg like godt utvendig som i interiøret. Utvinning og bearbeiding av steinene krever lite energi da det stort sett er manuelt arbeid, og selv om produksjonen i dag drives med moderne teknikker og utstyr er virksomheten en direkte forlengelse av et håndverk og en materialkunnskap som har dype røtter i norsk kulturhistorie.

Les mer om skifer på Mineras nettsider.

Foto:Lars Petter Pettersen

Foto:Lars Petter Pettersen

Marianne Vigtel Hølland

Slow Design Studio is a creative studio, working to counteract fast life and the disappearance of local traditions. Through a Slow approach to design and communication, I want to promote reflection and a more conscious approach to how the everyday choices you take has consequences, for yourself and others. Slow Design is not a pace, it is a mindset.

http://www.slowdesign.no
Forrige
Forrige

SOMMER I SKOGEN

Neste
Neste

YORBASTRIKK