MØBLER MED MENING

Jeg slutter aldri å la meg fascinere av de ulike tresortenes mange uttrykk, lukten av ferskt tre, følelsen mot fingrene og de uendelig vakre tegningene som dukker opp når treet pusses og poleres.

Hvor ofte tenker du på hvilke egenskaper møblene dine bringer inn i ditt hjem? Jeg vil ha det så naturnært og levende som mulig. Sanselige, levende materialer som bidrar til å regulere luftfuktighet, temperatur, lukt og lyd i tillegg til å være både esteiske og funksjonelle er det ultimate. Det har derfor vært en stor glede å samarbeide med Per Hval i Norsk Spon om å utvikle disse unike og rå møblene med materialer fra norsk skog. Per er en riktig fagmann når det kommer til tre, og jeg har skrevet om deres sponkledning i en tidligere artikkel.

Noen møbler lages på bestilling, andre er allerede produsert og klare for salg. Dersom du er interessert i å bestille noen av møblene du ser på bildene, eller har andre ønsker ta gjerne kontakt med meg så ser vi hva som er mulig.

Alle møblene tilvirkes i dyp respekt for naturen, og treets egenart. De settes inn med ekte, håndlaget grønnsåpe, eller økologisk bivoks.
I denne prosessen har jeg gitt meg selv tid til å gå dypt inn i materialene, og det har slått meg at de ulike tresortene også kan tilføre hjemmet ditt egenskaper på andre plan. En mer bevisst bruk av ulike tresorter kan for eksempel ære aspekter ved deg selv eller andre i hustanden, egenskaper du relaterer deg til. De kan også interessen for kulturhistorie, gi en dypere forståelse for materialet tre, eller rett og slett knytte deg tettere til naturen. Uansett bidrar de til å gi hjemmet ditt sjel og individualitet.

BORD I ALM - URKVINNENS TRE

Det er mange grunner til å elske dette treet. I følge norrønn mytologi ble kvinnen skapt av et almetre (Embla av elmla avledet av alm). Alm er derfor ansett som et hellig tre og er mye brukt som tuntre. I noen tradisjoner ble det også brukt som brudegave og medgift. Almen har gode tekniske egenskaper, den er svært slitesterk og det er derfor vanlig å bruke den i gulv, trapper og dørstokker. Trevirke er hardt, seigt og glatt og den spesielt vakkre teksturen gir et helt eget uttrykk til møbler formet i dette materialet. En kuriositet er også at Almeblomstene er spiselige. De blomstrer om våren før bladene spretter og lukter nydelig. Prøv de på brødskivene til våren eller strø de over salaten, jeg lover deg en mild og behagelig smak som føles oppfriskene. I følge mytene skulle det derimot være livsfarlig å gå på almeski da fanden selv ville sitte bakpå de glatte skiene og gjøre de umulige å styre.

Mine grupperinger av salongbord er laget med bordplater av Alm i ulike størrelser der diameter på bordplaten spenner fra ca 30- 70 cm. De er pusset og polert så de vakre årringene kommer enda bedre frem og forteller historier om Almetreets lange liv. Jeg har satt de på understell av sveiset råmetall og høydene varierer fra ca 40 cm - 70 cm .
Pris fra 3500 kr per stk.

Ta kontakt ved interesse

ASK - VERDENSTREET

Om Alm representerer selve urkvinnen er Ask ikke kun en representasjon av mannen (han ble tross alt bare skapt av en askekvist) men verden selv. Yggdrasil; verdenstreet i norrønn mytologi var nemlig en ask. I likhet med Alm er dette et såkalt ringporet treslag, dvs at det får bedre egenskaper jo raskere treet vokser. Årringer på 3-4 mm tilsier helt ideell kvalitet. Også ask har svært gode tekniske egenskaper der særlig bøyestryke, elastisitet og hardhet fremheves. Ask er derfor ettertraktet i finér produksjon. Dens tydelige årringer gir et spektakulært spill i treverket, og slik får møbler laget av ask ekstra særpreg. Ask egner seg dårlig som utendørs trevirke da den ikke er særlig varig i møte med vann og jord.
Jeg har tilgang på massive planker av ask i ulike dimensjoner og har laget benker, spisebord og salongbord i ulike varianter. Noen med understell i råstål, andre med treunderstell. Dersom du har spesifikke ønsker eller behov er du velkommen til å ta kontakt.
Priser fra 12000 ,-

Furu

Furutreet er et eviggrønt bartre, og blant de mest vanlige trærne du finner i norske skoger. Sammen med tilgjengeligheten gjør de rette stammene og holdbare treet gjør furutreet ettertraktet i all møbelproduksjon. Det er ansett å være et rimelig og godt møbeltre, men kanskje noe uglesett pga sin overdrevne utbredelse på 1980 tallet. Furutreet har dessuten antiseptiske og desinfiserende egnskaper, få lukter forbindes vel med rent hus som furnålsgrønnsåpe her til lands, men du visste kanskje ikke at lukten av furunålsoljen også styrker lungene?
Jeg er glad for å kunne gi et bittelite bidrag til å hente furutreet inn i varmen igjen. Krakkene i furu fra Norsk Spon er råtøffe. De er kløyvd i sidene så de splitter der furutreet selv har bestemt at det er best å dele seg. Det gir en vakker røff tekstur. Toppen er pusset og polert helt glatt, og årringene forteller treets historie.

Jeg har stor ømhet for disse unike møblene. De kan brukes til krakker, nattbord, sidebord, pidestaller eller kanskje du kommer på noe helt annet å bruke de til?
Vi har laget ulike modeller som allerede er klare for sine nye eiere. Noen av de står utstilt hos Fogg Gildeskål i Markveien på Grünerløkka så ta gjerne turen din om du vil ta en kikk.

Om du har andre ønsker er du velkommen til å ta kontakt.

Priser fra 2500,-

Om Norsk Spon:
Norsk Spon har spesialisert seg på kløyvd spon. Dets tidløse uttrykk forener gamle tradisjoner med organisk estetikk. Basert på respekt for treets kvaliteter og egenskaper, utvikler de sponprodukter som effektivt kan tilpasses forskjellige overflater og konstruksjoner. Norsk spon produseres av lokalt trevirke i Melhus i Sør-Trøndelag.
Besøk Norsk Spon her.

Kilder: Foreningen Norske Lauvtrebruk
Naturhistorisk museum : https://www.nhm.uio.no/besok-oss/botanisk-hage/avdelinger/arboretet/trar/alm/

Marianne Vigtel Hølland

Slow Design Studio is a creative studio, working to counteract fast life and the disappearance of local traditions. Through a Slow approach to design and communication, I want to promote reflection and a more conscious approach to how the everyday choices you take has consequences, for yourself and others. Slow Design is not a pace, it is a mindset.

http://www.slowdesign.no
Forrige
Forrige

JULEMARKED PÅ SALT 27. - 28. NOVEMBER

Neste
Neste

VILLSTRIKK SAMLING I STUDIO