HEKLESTJERNER

Oppskrift på heklestjerner fra GOD JUL boka.
Tekst
: Heidi Bjørnsdotter Thorvik    Foto: May B. Langhelle

Viste du at hekling mest sannsynleg kjem frå Kina frå ein eldgammal teknikk som vert kalla «tambouring»?

Foto: May B.Langhelle

Foto: May B.Langhelle

Teknikken går ut på at ein stramer stoff på ramme og drar opp tråd frå baksida med ein krok slik at det oppstår kjedemasker på framsida. Etterkvart forsvann stoffet og hekling med krok og tråd vart utvikla. Hekling vart populært i Europa tidleg på 1800-talet.
 

Her du kose deg med heklestjerner frå juleboka God Jul utgitt på Gyldendal 2013 av May B Langhelle og Heidi Bjørnsdotter Thorvik. I boka har me eksperimentert med gamle oppskrifter, variasjonar av garn og nåler. Det oppstår nye uttrykk når ein beveger seg bort frå oppskriftene, berre ved å endre garn og størrelse på nåla.

Oppskrifta som følger er til den svarte stjerna i lin.

 

 

OPPSKRIFT HEKLESTJERNE

Legg opp 7 lm og sett i ring med 1 kjm.

1.omg.: Hekle *3 lm, 1 st, 1 picot (3 lm, 1 kjm i første lm) i toppen av staven. 3 lm, i fm i ringen. Gjenta fra * til du har 7 spisser  i ringen.

2. omg.: Hekle 3 kjm langs første spiss til toppen av første picot. * Hekle  7 lm, fest med 1 fm i toppen av neste picot.

Gjenta fra * omg ut til du har 7 lm-buer.

3. omg.: Hekle 1 fm i fm og 7 fm i lm-buene omg ut.

4. omg: * 2 lm, 3 st, 3 lm, 3 st i 4. fm i lm- buen, 2 lm, i fm i fm mellom buene. Gjenta fra * omg ut.

Heng opp stjernen i en løkke av tynn metalltråd eller hekle en hempe av lm til oppheng.


Heidi Bjørndsotter Thorvik ivaretar tradisjonelle håndverksteknikker gjennom produkter hun lager av natur- og gjenbruksmaterialer under navnet VØLT (presentert i egen artikkel). Hun har en unik materialforståelse som gir tingene hun lager et helt særegent uttrykk. Det gjør produktene hennes til vakre historier i seg selv. Heidi jobber i tilegg som kunst og håndverkslærer i Oslo skolen. Heldige er de barna som får utforske kunst og håndverksfagene i regi av Heidi.  Du kan bli bedre kjent med Heidi og produktene hennes på vølt.no