Slow Design Studio

View Original

EN GOD START - TING Å TENKE PÅ NÅR DU PUSSER OPP BADET

SPØRSMÅL OG SVAR OM OPPUSSING AV BADEROM

Våren er den tiden på året hvor flest pusser opp. Lyset kommer tilbake og avslører kanskje slitasje og skitt man levde greit med i tussmørket gjennom vinteren. Ikke minst er våren en tid hvor tiltakslysten øker og vi får lyst til å sette i gang nye prosjekter. Det siste året har dessuten alle tilbrakt mange flere timer hjemme enn de pleier, og dermed kanskje fått større behov for å fornye. Jeg har i alle fall fått merkbart flere henvendelser med spørsmål om råd og tips, og spesielt på ting som angår baderom. Jeg prøver å bistå, men har dessverre ikke alltid anledning til å svare på alle henvendelser som kommer i ulike fora. Derfor svarer jeg på endel av de spørsmålene jeg har fått angående baderomsinteriør i denne artikkelen.

Hvordan få et ryddig bad på lite plass?

Enten du skal totalrenovere eller bare friske opp litt, er det noen grep man kan gjøre for at hverdagslogistikken ikke skal gå altfor hardt utover sistemann som entrer badet om morgenen. God planlegging av baderomsinteriøret er en ting, en annen ting er mengden av ting og materialmiksen på det som får entre dørstokken.

Helhetlig materialbruk bidrar til å gi et ryddig inntrykk. Og å redusere antall farger bidrar også, i tillegg til å fjerne alt som ikke har direkte relevans. La noen få elementer stikke seg ut få æren av å være rommets blikkfang.

Et skap med dører og skuffer som kan lukkes gjør det enkelt å holde det ryddig. Dette er en gammel skjenk i bjørk, kjøpt brukt, som jeg har brent og vokset. Det samme har jeg gjort med speilet og knaggrekken. Det bidrar til å skapet et helhetlig uttrykk. Såper, og kremer helles over på glassflasker dersom de ikke har et visuelt uttrykk som er forenelig med badets uttrykk. Servant i marmor fra Elvv og armatur i oksidert messing fra Tapwell.

Hva slags materialer har du brukt?
Jeg forsøker også å skape ro ved å holde meg til en ren og mest mulig naturnær materialmiks. Stein, tre og lin er favorittmaterialer som går igjen i alle badene jeg har designet. Det bidrar også til bedre inneklima. Mye blir spesialtilpasset rommene og behovene de skal dekke. Det løser utfordringer med plass versus behov, og gjør at man kan holde en helhetlig stil. Jeg kjøper ofte brukte møbler som jeg redesigner.

Hvor kjøper du…?
Veldig mange sender meg meldinger og lurer på helt spesifikke ting de har sett på bilder. Jeg forsøker å svare etter beste evne, i bildeserien under finner du informasjon om de ulike produsentene jeg har benyttet meg av.

Kreative løsninger: Har man ikke plass til et tradisjonelt badekar kan man kombinere dusj med et plassbygget sittebadekar i stedet. Ved å beholde alle flater i samme farge og materiale virker rommet større og ryddigere. Her er det lagt vokset mikrosement. Det kan blant annet kjøpes på Dekorhuset i Oslo. Armatur i messing fra Tapwell (oksidert av meg). Badekarbrettet har jeg laget av Mona Næss sine håndlagde keramikkfliser. Det utgjør et smykke i dette forøvrig ganske spartanske interiøret.

Et lite bad kan holdes ryddig ved å holde fargeskalen nøytral. Hvis du har åpne hyller er det fint å samle småting som skaper visuell rot i bokser, som denne vintage boksen fra Bolina. Vasken er laget av slipt elvestein fra Bali, de kan du blant annet kjøpe fra Elvv. Armaturet er fra Tapwell.

På dette badet er det flisene som er blikkfanget. Om hele rommet hadde vært flislagt kunne det blitt for mye, men de matte kalkmalte veggene roer ned. Gjennomgående sorte elementer i armatur, dusjkabinett og på inngangsdøren og benkeplaten under vasken forrige bilde), skaper helhet. Flisene er rustikke betongfliser fra Castle Stones og fås kjøpt hos Eddda Interiør i Sandvika. Kalkmalingen på veggene er vokset, og godkjent for våtrom. Den er fra Colori Indigo, også kjøpt på Edda Interiør. Dusjhjørnet er fra Novellini, mens armaturet er fra Tapwell. Toalettet i fargen Lava, heter Como og er fra Flaminia.

Her har vi valgt rullesteinsflis fra Stenhuset på gulvet. Det er helt nydelig å gå på og får være blikkfanget i dette rommet, sammen med de vakre armaturene fra danske Vola. Den doble vasken i fiberbetong er tegnet av oss og støpt av Tunge Ting. Knaggrekken, brettene på vasken og rammen til speilet er laget av grånede planker fra en gammel låve. Hyllen som løper hele veien under vasken er også hentet fra et gammelt fjøs i området. Veggene er også her i vokset mikrosement og bidrar sammen med betongvasken og det betonggrå toalettet til å skape en rolig ramme.

RO GIR FLEKSIBILITET

Å pusse opp et bad er kostbart og ressurskrevende. Da er det viktig at man gjør det på en måte som bidrar til at man blir godt fornøyd og at det varer lenge.
Kort oppsummert vil jeg påstå at å holde seg til få og tidløse materialer i grunnarbeidet kan du skape deg fleksiblitet som gjør at badet vil få lang levetid. Alle disse badene kan lett skifte stil ved å tilføre andre elementer som fargerike håndkler, planter, krukker og annen pynt.. Materialmiksen i stein, tre og lin tilsier at de tåler bruk over tid, og det er baderom som er gode å oppholde seg i.

SYNES DU DETTE VAR NYTTIG?

Vil du vite mer om oppussing, materialvalg og/eller redesign av møbler og inventar? Send meg gjerne en tilbakemelding om hva du lurer på eller hva du kunne tenke deg å lese mer om.