KATRIN ARENS - GANSKE ENKELT POESI

DET ENKLES KUNST

Av gamle matrialer lager hun sjelfulle kreasjoner, enten det er skap, senger eller hele kjøkken.

Designeren Katrin Arens deler livet sitt mellom to steder, Dusseldorf i Tyskland og Bergamo i Italia. Jeg har vært på besøk i hennes helt utrolig inspirerende showroom og verksted i Villa d`Adda en drøy halvtime utenfor Bergamo.

Katrin og en overveldende glad unghund ved navn Lea tar hjertelig i mot meg når jeg kommer, noe forsinket etter litt kommunikasjonsproblemer med taxisjåføren.

Det store bygget hvor hun har både kontorer, workshop og showroom i et gammelt nedlagt spinneri. I første etasje har hun sine kontorer og verksted hvor tre håndverkere akkurat nå jobber intenst med en spesialtilpasset seng /garderobeløsning for en kunde.

I hele andre etasje har hun innredet et fantasisk showroom med alle de klassiske møblene som hun har blitt så kjent for. Mens solen flommer inn av de store vinduene gir det en uvirkelig følelse å se alle de tingene jeg har sett så ofte figurerer i interiørmagasiner, bøker og ikke minst på pinterest, rett foran meg. Å kunne gå rundt å ta på de, mens Katrin selv følger meg rundt og forteller historien bak dem – rett og slett en fantastisk opplevelse.

Katrin forteller at hun nå har holdttil i området i 20 år.  Etter endte studier ble hun værende, og selv om hun er i Tyskland hver måned, er det her i Nord- Italia hun bor, og døtrene hennes går på skole.

Mens hun tidligere produserte mye enkeltstående møbler jobber hun i dag i større og større grad med innredningsprosjekter. Lager plassinnredede møbler til kjøkken, bad og soverom. Tidligere var det også tekstiler som barneklær og vesker, men det har hun nå gått vekk i fra for å konsentrere seg om møbleproduksjon. Møblene lages kun på bestilling.  Det derfor ingenting i veien for å gjøre tilpasninger i alle prototypene slik at det vil passe inn hos den som skal ha de.

Katrin Arens er kjent for sin forkjærlighet for resirkulerte materialer. Møblene bygges av gammelt treverk fra områdene rundt Bergamo og Villa d` Adda. Etter noen dager på farten i distriktet er det lett å se at tilgangen på materialer burde være sikret. Overalt står gamle bygg og forfaller. Katrin kan også fortelle at dikstriktets flotte håndverkstradisjoner står i fare all den tid Italienske myndigheters krav til dokumentasjon, kursing og byråkrati struper overskuddet for små virksomheter. Katrin er levende opptatt av å ivareta kunnskapen og vil gjerne gjøre noe med dette. Hun involverer ulike typer håndverk og kjøper stadig tjenester av lokale håndverkere i distriktene. Nå planlegger hun også å ta inn lokalt produserte håndverk for salg i nettbutikken sin. Jeg kommer til å skrive mer om det senere når hun har kommet lenger med prosjektet.

Katrin forteller at omtrent 80% av omsetningen hennes kommer fra Italienske kunder. De resterende 20% er fra resten av verden, hun kan ikke huske at hun har hatt et eneste oppdrag i Norge, noe jeg finner overraskende – stilen hennes blir ofte beskrevet som Skandinavisk i uttrykket. Kanskje på tide da?

Katrins møbler ustråler en sofistikert men ydmyk holdning til tilværelsen. De minimalistiske linjene i hennes design lar materialene fortelle historien. Det er stor kunst å lage så nakne møbler som allikevel rommer så mye!

Katrin er i gang med å bygge opp nye nettsider med flere produkter for salg i nettbutikken. Det er bare å følge med fremover, hun har mye spennende på gang og jeg vil definitivt følge opp med nye artikler om det senere.

http://www.katrinarens.it/