NATURLIG PÅSKEPYNT

 

 “Våren er min fiolin med dans på hver en streng”
                                                         Einar Skjæraasen

Jeg elsker våren med sin sarte fargepastell, og påsken da vi alltid reiser til fjells og tar farvel med vinteren samtidig som vi forventningsfullt ønsker lyse lange og varmere dager velkommen.

Selvom det kan være fint å reflektere rundt det kristne budskapet i påsken, er høytiden for meg mye mer enn en kristen tradisjon.  Både egypterne, perserne, grekerne og romerne feiret denne på årstiden lenge før kristendommen gjorde sitt inntog. Det var våren, lyset og varmen som kom tilbake.  Gulfargen man forbinder med påske er rett og slett en hyllest til solens tilbakekomst.  Påskeharen stammer fra norrøn mytologi, og både vikingenen, germanerner og anglesakserne feiret fruktbarhetsgudinnen Ostara eller Eostr (derav easter)  i forbindelse med vårjevndøgn (21. mars).  At vi forbinder egg med påsken kommer av at hønene ikke la egg i mørketiden.  Gleden over de første eggene ble en fest i seg selv.

Jeg bruker dette som inpirasjon for min påskepynt. Det blir ingen gule plastikkpåskekyllinger i år heller, men jeg tar med meg naturen inn og gleder meg over den nye årstid.  Kvister og fjær er skatter man kan komme over overalt.   Vaktelegg, og fargerike hønseegg fra ulike raser er vakkert i seg selv. Vi gjemmer påskeegg med godteri for barna på påskeaften, men gjør de ekstra vanskelig å finne da vi har byttet ut de dekorerte fargesterke eggene med nøytrale egg pyntet med fjær. I fjor høst ble jeg dessuten fra meg av begeistring da jeg kom over en død orrhane på joggetur i fjellet og fylte ivrig opp skihanskene med fjær. Hvilken skatt! Det har nå blitt til en fjærkrans som får pryde peismuren på hytta.

Er du så heldig å kjenne noen som har høner, tamduer, eller annen fugl? Kanskje kjenner du en fuglejeger? Da kan du spørre om du kan få fjær til et lite påskeprosjekt?  Det er heller ikke vanskelig å samle fjær på tur i skog og mark, men det kan selvsagt ta litt tid om du ikke kommer over en arena hvor kamp på fugleliv eller død har foregått…

Små skatter og enkle midler som allikevel  bidrar til å gjøre livet rikt…

God påske!