MEMENTO MORI

DEN UUTHOLDELIGE VISSHETEN

Det er lite i livet som er mer sikkert en døden, vi skal alle dø.

Vi vet bare ikke når.  Eller hvordan. Denne vissheten er allikevel så ubehagelig for de aller fleste av oss at vi går gjennom livet og later som om det ikke angår oss.  – Det kan vi selvsagt ikke gjøre for alltid. Før eller siden blir vi alle innhentet av den brutale sannheten, enten det er sykdom og ulykker som rammer en selv eller mennesker en bryr seg om, eller den mer naturlige aldersdød som inntreffer.

En som mer enn de fleste har kjent på dette er Randi Ajer.  Etter at hun selv opplevde å miste mannen sin i en fallskjermulykke, droppet hun ut av sin karriere i Forsvaret og utdannet seg til psykiatrisk sykepleier. Hun startet firmaet «BARE SORG» og har deretter viet sin arbeidskraft til mennesker i dyp krise og sorg.  Utallige møter med  sterke skjebner og mennesker i personlige livskriser gav henne etterhvert en sterk formening om at det finnes noen fellestrekk ved de som sørger dypt over sine kjære, de som vet at de snart skal dø,  de som står i stor fare for å dø, eller snart må miste noen umistelige.

Det hjelper å skrive ned tankene sine. Det hjelper å få oversikt. Det hjelper å vite mest mulig. Det hjelper å etterlate deg noe som gjør det lettere for dine kjæreste å huske deg. Det hjelper å få svar på det man lurer på. Det hjelper å ha noe håndfast og personlig igjen etter den du har mistet. Det hjelper å forholde seg til døden som en naturlig del av livet…

Med det som bakgrunn ble MITT LIV boken til. Den første utgaven er illustrert av kunstneren Bjørg Thorhallsdottir. Deretter laget vi en spesialutgave på oppdrag for Forsvaret. Den boka er blitt endel av forberedelsene for de som skal ut på utenlandsoppdrag, og som en del av oppfølgingen som Forsvarets Veteraner blir tilbudt etterpå.

HVORFOR?

Den bærende tanken til Randi er at den som skriver ned små og store hendelser og tanker gjennom livet, feks hvert år eller oftere ved behov, blir styrket mentalt. Man får en oversikt over eget liv, som bidrar til ro. Og man får noe håndfast å ty til når livet går en imot. Et videre perspektiv, som kan bidra til å minne deg på alt som er godt i livet når det er vanskelig å komme på det.

Minst likeverdifull, sier Randi, blir en slik bok for dine kjære den dagen du ikke lenger lever blant dem. En håndskrevet bok med små og store tanker.  En bok hvor du  kanskje finner svar på ting du glemte å spørre om mens du hadde sjansen, som hvilken musikk man liker best.  Hva slags mat, hvilke mennesker som har betydd mye for deg opp igjennom livet, hobbies, oppskrifter, blomster, bøker, reiser, kjærester, ferier… Det er som sagt plass til alt fra de minste bagateller, til de store eksistensielle spørsmålene i denne boka.

Ikke minst vil det bety mye for de rundt deg at du har skrevet den selv, med din ordlyd og håndskrift.

Å være en del av dette prosjektet føltes svært givende. Om vi liker det eller ikke skal vi alle dø, kanskje har vi ikke så vondt av å minne oss selv på den tanken litt oftere. Det kan ironisk nok hjelpe oss til å leve litt mer og bidra til at vi tar riktigere valg i det livet vi har fått tildelt.

Boka selges i bokhandlere over hele landet. Den kan også bestilles direkte fra

www.mittlivboka.no