PIET HEIN EEK - REBELLEN

Piet Hein Eek er designeren som snudde alt på hodet når han slo igjennom med sine møbler laget av trekapp og restavfall.  Hans produksjon gjenspeiler en bærende tanke om å utnytte materialer andre vil vurdere som avfall. Tanken er selvsagt ikke unik, enhver som noengang har stått i en produksjonsprosess har vel kjent på fortvilelsen av å kaste overskuddsmaterialer som man ikke får brukt. Han gjorde det bare med et så stort kreativt overskudd, og med en litt frekk  “attitude”.  Ikke minst har han maktet å utnytte det faktum at han var på rett sted til rett tid.

Han sier selv han henter sin kreative energi ut av materialene han til envher tid får tak i. Gjennom å bruke ulike håndverksteknikker for å få mest mulig ut av det han har for hånden.  Med en slik tilnærming sier det seg selv at det ikke er lett å overlate produksjonen til andre. Likevel har har med tiden ansatt et mannskap som nå produserer for ham.  Målet hans stadig er å lage bærekraftige objekter som er estetisk vakre, gode og brukbare. I dag, men også etter ti års bruk.

Sammen med Heidi Bjørnsdotter Thorvik var jeg i Eindhoven og besøkt hans studio.  I en stor nedlagt fabrikk har han innredet et enormt kreativt senter med både verksted, butikk og showroom, utescene og restaurant i tillegg til et galleri.

Stedet gjenspeiler den røffe og uredde stilen vi kjenner igjen i møblene.  Først og fremst blir vi overveldet av stedets omfang! I et intervju med Dezeen Design Magazine antyder han at alt han noensinne har planlagt, endte opp med å bli kjempestort. “ Når vi trengte et lunchrom ble det til en restaurant. Kunsten vi ville henge over sofaene våre, endte som et galleri, og småtingene vi ville selge over disk endte opp med å bli en butikk. ”  *

Piet Hein Eeks suksess har virket som en døråpner for manges forhold til bruk og kast mentaliteten,  og i det å se både verdien og det vakre i det som er unikt og uperfekt.  Når han slo igjennom hadde designbransjen i lang tid vært opptatt av perfeksjonisme. Masseproduksjon som krevde høy presisjon og et krav om at alle produkter som ble solgt under et designstempel skulle være like og 100% tro mot originalen.  For Piet Hein Eek er det ikke mulig, og heller ikke interessant. Han lager unike produkter hvor ikke èn ting er helt lik en annen.

For mange er han fortsatt en rebell.

 

http://pietheineek.nl/

 

*Kilde: Dezeen Design Magazine

http://www.dezeen.com/2013/12/08/movie-eindhoven-designer-piet-hein-eek-on-manufacturing-his-own-products/