TRÅD - EN SPINNEHISTORIE

Å spinne en tråd er først og fremst enkelt.
Den formes ved at fibrene vanderer gjennom hendene flere ganger på mange ulike måter.
Den blir mer og mindre unik – lengde for lengde.

Tekst: Vigdis Valde / Foto: Vegard Valde

I starten er det mest fibrene som bestemmer hvordan tråden skal bli, men så skjer det noe. Hendene tar styringen og tråden blir til slik hendene vil ha den.

Min fasinasjon av tråd startet for alvor i lesepausene mine på universitetet på seint 1990-tall. Jeg strikket for å få fri flyt i hjernen.

Etterhvert vokste det frem et ønske om å eie mer av prosessen. Jeg ville kjenne sauene som hadde gitt meg ull, og spinne garnet selv så det ble slik jeg ville ha det. Det var et behov for å både mestre, forme og forstå materialene.

Det tok flere år før jeg skjønte med både hjerne og fingre at det var mulig.  Forelskelsen i det å forme en tråd mellom fingrene vedvarte lenge – i flere år. Nå har det blitt kjærlighet.


Vigdis Valde er faglærer i kunst og håndverk i grunnskolen og har videreutdannet seg innen tekstilkultur. Om du er en av de mange som så rekordprogrammet “Nasjonal Strikkenatt” på NRK i november 2013, så du henne der.  Vigdis har et fantastisk håndlag med materialene. Hun tar de igjennom hele prosessen, fra spinning via veven, strikke- eller heklepinnene til de nydeligste kreasjoner.

I internett verden går hun under navnet Filletante Fish Fish. Det anbefales å besøke hennes univers på bloggen Filletante Fish Fish.  Du kan også følge henne påInstagram under samme navn.