ANNE UDNES

Jeg starter min arbeidsdag hver morgen med å lage meg en kopp kaffe latte, som jeg tar med meg ned i mitt studio. Kaffen nytes i mine favorittkrus laget av Anne Udnes. Jeg elsker den organiske formen, og den ruglete strukturen i disse koppene og føler like stor glede hver morgen når jeg tar de frem.

EMBLA KERAMIKK

På Embla, et lite keramikkverksted i enden av Hegdahaugsveien i Oslo, holder 4 keramikere til. For tiden er det Siw Heier, Anja Borgersrud, Anne Udnes og Sara Irgens. Keramikerkollektivet har holdt det gående i mer enn 22 år, og har nærmest blitt en institusjon for alle oss som er mer enn gjennomsnittlig interessert i håndlaget keramikk.

Anne Udnes er blant Emblas veteraner, hun har vært der nesten siden oppstarten. Produktene til Anne har en sterk visuell identitet. Uttrykket er organisk med dempede farger som lar struktur og tekstur i produktene få oppmerksomheten.  Jord, stein og fjell er tydelige inspirasjonskilder.

«Jeg er opptatt av overflater, struktur og form. Nesten alt kan lages i leire. Selv om mye av det jeg lager er stort, er det ment for daglig bruk. Det er kanskje i gråsonen opp mot kunst, men for meg er godt håndverk en hedersbetegnelse.  Jeg liker at det jeg lager kan brukes.»

Udnes har svennebrev som pottemaker, og lager alle glasurene selv.
I 2012  ble Annes keramikk «oppdaget» av kokkene på Maemo og er nå en del av opplevelsen på Norges mest ettertraktede restaurant. Siden har andre restauranter fulgt Maemos eksempel.  

Anne Udnes utforsker også andre teknikker og jobber med Raku en Japansk brenneteknikk, og brennegrop.  Brennegrop er en urgammel teknikk hvor leiren brennes over lang tid i en dyp grop som er fyrt med ved, kumøkk, tørket tang og annet organisk materiale, samt salt, kobber og jern.  Med denne teknikken gis keramikken et helt særegent og rått uttrykk. Det er unike og vakre ting som kommer ut av brennegropa til Anne. 

Les mer om Embla på http://embla-keramikk.com

Les om Anne Udnes på http://www.anneudnes.no