FÅR I FJÆRA

Vi er på Hvasser – ytterst i havgavet mot Færder Fyr en av disse siste varme høstdagene hvor solen står lavt over horisonten og havet blinker blidt mot oss.

Her møter vi Terje Bjerga og hans vakre dyr av den urnorske rasen Spælsau. Vi kommer noen minutter før Terje til møtestedet og sauene trekker seg sky vekk fra oss, men når Terje kommer starter de en underlig men vakker dialog.

«Siiii sii sii « roper Terje lavt og sauene svarer i kor og følger etter ham i flokk til et mer fotovennlig område. Jeg som liksom skal ta bildene blir rett og slett litt fjetret av dette vakre språket de fører sammen og må ta meg sammen for å gjøre jobben min…

/om spælsauen/

Gammelnorsk spælsau er en såkalt urférase, den opprinnelige sauerasen vi hadde her i landet. Den er godt tilpasset vårt barske klima, liten og spedbygd, men hardfør og tøff. Søyene tar godt vare på lammene sine og flotte horn pryder både søyene og ikke minst værene.

/men aller mest ulla/

Sauerasen gir godt kjøtt med lite fett, men det er ulla som fascinerer oss mest, den er et helt eget kapittel. Ulla til spælsauen er spesiell og ulik all annen ull. Den har to lag; dekklaget er langt bølgete og glansfullt og beskytter sauen mot vær og vind. Det underliggende laget (botnfeld) holder sauen varm. Garn som er spunnet av spælsau har høy kvalitet. Det er blankt og fint og har et nydelig fargespill. I tillegg er det slitesterkt. Dersom garnet fra spælsauen er maskinspunnet kan det kjennes litt stivt og noen vil føle at det stikker litt (det er ekstremt varmt), men tover du ulla blir den lett og silkemyk og tar dessuten opp svært lite fuktighet.

/tradisjonell bruk/

Vikingene vevde seil av garn fra spælsau. Billedtepper fra 15- og 1600 tallet ble også vevet med dekkhårsgarn fra spælsauen og de har holdt seg bemerkelsesverdig godt. Mange kunsthåndtverkere foretrekker også i dag og veve med garn fra spælsauen. Også fiskere har satt stor pris på spælsau ullas egenskaper. Tovede ullvotter som holder hendene varme til tross for at de må opp og ned i iskald vintersjø er nærmest magi og danker ut det meste av moderne tekstiler.

/om færdergarn/

Færdergarn fra Spælsauene på Hvasser er spunnet av helt ubehandlet ull. Den inneholder ingen kjemiske stoffer og fargen på garnet er sauens naturlige. Ettersom spælsauene kommer i mange fargenyanser får du garn i farger som spenner fra nesten sort til lysere brun, ulike nyanser av grått og naturhvitt. Fargene varierer naturlig nok, men harmonerer nydelig. Ettersom garnet ikke er behandlet innehar det fortsatt lanolin, sauens naturlige ullfett. Det gir som allerede nevnt vannavstøtende egenskaper.

Vi elsker garnet fra spælsauen og hjem fra Hvasser brakte vi med oss masse deilig garn og råull. Nå er vi i ferd med å utvikle ideer og prosjekter med ull fra spælsau, og mer informasjon om dette kommer etterhvert. Vi er langtifra ferdige med dette fantastiske materialet.