OSLOS SORTE GULL

Visste du at det finnes et lite såpekokeri midt i Oslogryta?

Såpekoking var vanlig på de fleste gårdsbruk i gamle dager. I vanskelige perioder, som for eksempel under krigen, var det også en dyd av nødvendighet i byen. Om en ikke kokte såpe selv var det fint å kjenne noen som gjorde det. Det stod respekt av god såpekokekunst. Kvaliteten på såpa var avhengig av råvarene. I tillegg til kaustisk soda ble det brukt ulike typer fett. Dyrefett til finere såper, fisketran til grovere bruk. Ekstra fine såper inneholdt gjerne mange typer fett og oljer.

Foto: Heidi Bjørnsdotter

I dag finnes det ikke mange som holder tradisjonen i hevd, men det gjør Siri Mittet. Hun er gründeren bak «GRUTEN». Hennes smarte idè er å utnytte grutavfallet fra Oslos mange kaffebarer til å lage kaffeskrubbsåpe. Kaffebønner er egentlig en bærsort som inneholder svært potente antioksidanter og som har flere positive egenskaper enn det som lar seg utnytte i kaffedrikken. Grutensåpa er en helt naturlig og økologisk såpe som uvikles gjennom såkalt kaldprosess metoden. Det vil si at såpa ikke kokes og på den måten mister næringsstoffer. Her får du altså hudpleie med effektive virkestoffer fra «nærmeste» kaffebar. Det er vel heller ikke noe minus at såpene ser utrolig tøffe ut.

Vi synes det er fantastisk med folk som finner nye måter og utnytte ressursene på.  Les mer på Grutens egne nettsider (lanseres snart) og følg Gruten på facebook eller grutenoslo på instagram for å lære mer om dette prosjektet.