HEILT ENKELT

Tekst og Foto: Heidi Bjørnsdotter Thorvik

Av og til oppstår det fine uttrykk av gamle og svært enkle teknikkar berre ein tenker litt nytt! Som å endre fargar og material. Å bruke blader som «stempel» har hundrevis av barnehender gjort om igjen og om igjen. Nettopp fordi det er så enkelt. Og ofte i ei salig blanding av grønt, orange, lilla, blått og rødt! Denne litt banale teknikken er heilt enkelt kun overført på nytt material med ny farge.

Alt du treng er ein haug med blader, svart stoffmaling (eller fargen etter ditt hjarte), liten svamp (liten bit skumgummi slik som i gammal madrass), gammal tallerken til stoffmaling, stoff og gammalt kjevle eller rulle for trykk om du velger å avansere utstyret. Til mitt arbeid gjorde eg klar fire linserviettar på forhånd. Bruk skumgummi når du overfører maling på bladet. «Dytt» maling på , ikkje dra. Det gir finare trykk. Bruk baksida av bladet sidan nervetrådane er synligare her. Legg bladet på stoffet og stryk det fast til stoffet med fingrane. Rull over med kjevle for å få betre avtrykk. Legg eit tynt stoff (ullstoff er fint) mellom trykkstoffet og bordet. Det gir også betre trykk. La stoffet tørke og stryk over med strykejern 2-3 min. Varmebehandling gjer at fargen fester seg betre til stoffet og toler vask.

Lykke til!


∞  

Heidi Bjørndsotter Thorvik ivaretar tradisjonelle håndverksteknikker gjennom produkter hun lager av natur- og gjenbruksmaterialer under navnet VØLT. Les mer om VØLT her. Hun har en unik materialforståelse som gir tingene hun lager et helt særegent uttrykk. Det gjør produktene hennes til vakre historier i seg selv. Heidi jobber i tilegg som kunst og håndverkslærer i Oslo skolen. Heldige er de barna som får utforske kunst og håndverksfagene i regi av Heidi.  Du kan bli bedre kjent med Heidi og produktene hennes på vølt.no