HOVDEN FORMAL FARM WEAR

BUSSERULLEN INN I HIPSTER VARMEN
Den norsk-amerikanske virksomheten, «Hovden Formal Farm Wear»  har nå lansert busserullen for amerikanere i Portland. Den har slått spesielt godt an hos “hipsterne”. Jeg ble nysgjerrig på historien bak, og har intervjuet gründeren bak Hovden Formal Wear; Ingvill Kaasin Montgomery.
Foto: Hovden Formal Farm Wear (Sort hvitt bildet er tatt av Paul Stang, 1912).


Busserull  er en praktisk og nøysom arbeidstrøye som har røtter langt tilbake i historien. Skjorta kjennetegnes ved at den er sydd sammen kun av firkanter. Et prinsipp som resulterer i at du får så godt som null kapp i produksjonen. På den tiden hvor folk både vevet og sydde klærne sine selv var det viktig. Det gjorde den forholdsvis enkel å lage selv, og også å bøte eller lappe når den ble utslitt.Hvis du var barn på 70-tallet har du kanskje allerede et forhold til dette plagget. Vi er mange som trådte våre barne(tre)sko med busserull på. Men siden da har det vært lite busseruller å se. Nå kan det virke som om vi er på vei inn i en ny vår for den fine grovskjorta.

Hvordan oppstod ideen?
Jeg fikk ideen av faren min. Dress, fin-skjorte eller slips er ikke hans stil, men for en som involveres i styre og stell, er det stadig vekk behov for å se representabel ut. Han fikk laget seg en han busserull  til jul i 2013, nå bruker han den til “alt”.

På den tiden jobbet jeg i vinindustrien i Oregon og tenkte at mange av vinprodusentene her er i samme båt. De trives best i støvler og arbeidsklær. Når de må til byen og  representere, selge vin, holde middager, vinsmaking og den slags virket de ukomfortable. De passet ikke til å gå i dress, og dressen passet heller ikke inn i settingen og historiene de ville fortelle  – Så jeg tenkte at busserullen kunne være bra for dem.

I februar 2014 begynte jeg å realisere drømmen sammen med  Zurine Artika Gurpegi. Deretter gikk alt raskt. I juni hadde vi de første skjortene klare, og deltok på  Portland Scandinavian Midsummer festival. Skjortene ble veldig godt mottat, så da tok vi like godt med oss en festival til… Vi hadde begge sagt opp jobben for å være hjemme med våre barn, som kun var 4 månder gamle da vi begynte. Zurine er nå gravid med barn nummer 2 og har flyttet tilbake til Baskerland forå være næmere sin familie. Så nå består Hovden av meg, Ingvill. Jeg er fra bygda Vingelen, sør for Røros, men flyttet til USA i 2008 og har etabler meg her med mann, barn, høner, katter, hus og eplehage i Portland Oregon.

Datteren min er nå 1 ½ år, og endel av “Hovden teamet” . Om jeg sier ‘vi’,  er det datteren min, Leona og meg jeg snakker om. 

De fine bildene dere bruker på nettsidene er autentiske og “urnorske” i uttrykket – hva er historien bak de?

Takk takk! De er tatt på en gammel gård i Vingelen. Pappa er fotograf og modellene er søstera mi, som er skomaker og nabon min Pål som er tømrer, samt Thor Arne som bor på gården. Han bruker hestene til skogbruk. Vi ønsker at folk skal oppleve oss som autentiske, og det var en fin opplevelse å bruke håndtverkere og “vanlige folk” som modeller, ikke minst i de omgivelsene. Denne gamle nydlige gården hvor busseruller helt sikkert har blitt brukt i  mer enn 200 år.

Det er gøy at dere har tatt med dere konseptet ut av Norge, hvordan opplever du at dette tas i mot i USA?

Skjortene har blitt veldig godt mottatt. Spesielt i det Norsk-Amerikanske miljøet (som vi har fokusert mest på). Det er utrolig hvor mange som vet om busserullen allerede og som har ønsket seg, og lett etter, busserull i mange år… Vi har såvidt begynt å introdusere skjortene i andre miljøer. Lokalt her i Portland selges for eksempel skjortene våre nå i Sticks & Stones, som er en hipster butikk, og vi er i dialog med flere andre butikker akkurat nå, om å ta inn skjortene våre.

Det er veldig gøy at ‘the cool kids’ liker konseptet vårt. Ellers virker det som om det er mange slags folk som går i Hovden busseruller, gutter, jenter, kvinner og menn i aldre fra 20 til 80 år.

Selger dere også til andre land?

Vi har nettbutikk og selger til hele verden. Vi har hatt kunder fra Australia, England, Italia, Nederland og Russland! Det er alltid gøy å få et nytt land på lista. Dette har ikke bare vært utflytta nordmenn, men folk som synes skjortene og ikke minst historien er fin. De aller fleste skjortene ender allikevel opp i USA og i Norge.

Hvordan jobber dere med design?

Vi har tatt mønster av en gammel busserull. Så langt har vi bare en modell, men vi har den i sju størrelser! Jeg drømmer om å justere og lage ulike varianter av busserullen. Kanskje en kjortel variant, knapper-helt-ned variant, korte-armer variant, slim-fit variant…. mange drømmer… Vi får se når det skjer. Dette er absolutt slow-design og selv om Hovden har rukket mye på bare ett år, har jeg ingen ønsker om å  hive meg på moteindustiren og lage nye kolleksjoner flere ganger i året. Ting skjer organisk og i sitt tempo. Familieliv og cashflow har også en betydelig innvirkning….

Det å starte egen virksomhet er mye hardt arbeid til liten eller ingen inntekt. Det er også risikabelt.  Hva er det som driver dere?

Ja, det sies at det tar 3-5 år før en start-up har overskudd. Det kan se ut til å bli realiteten for Hovden også.  Heldigvis har vi ikke investert stort så vi er ikke tynget av lån. Vi hadde en Kickstarter kampanje (crowdfunding) i fjor sommer som hjalp oss å få  Hovden på beina.  ‘Bootstrapping’ kaller de det her, når man vokser organisk og holder seg innenfor et et stramt budsjett basert på det man har. Busserullen har en flott historie og skjortene er kjempefine. Dessuten får vi så mange gode tilbakemeldiger. Jeg synes det er fryktelig artig å bygge opp noe.  Så foreløpig lever vi mest på det, –  luft og kjærlighet. ; )

Kan du si noe om hvem som produserer klærne?

Jo mer jeg lærer om klesindustrien jo mer ‘passionate’ blir jeg i forhold til å ha kontroll på hvem som er involvert i prosessen. Det er viktig for meg at de som syr skjortene  blir rettferdig behandlet og får skikkelig lønn. Så langt har 80% av skjortene blitt sydd i Pamplona, Spania av en liten bedrift hvor 8 damer som har spesialisert seg på å sy tradisjonelle Europeiske klær, (blant annet Basker drakter). De er veldig flinke og har vært til stor hjelp for meg.

Vi har også fått sydd noen skjorter i Los Angeles. Vi har besøkt begge stedene, og er veldig fornøyd med forholdene. For tiden jobber jeg med å flytte den amerikanske produksjonen av skjortene til Portland, Oregon her hvor jeg bor. Det tror jeg folk her i Oregon vil sette pris på også. Målet er at alle skjorter som selges i Europa skal syes der, mens de som går til det Amerikanske markedet skal syes her. Slik blir skjortene lokalt laget, akkurat slik de ble før i tiden.

Hvilke materialer bruker dere i Hovden skjortene?

Vi bruker kun naturmaterialer. Lin, bomull og ull.  Linstoffet vi bruker er fra Europeisk lin og det er også vevd i Europa. Ullen i de Europeiske skjortene er også Europisk. Vi prøver så godt vi kan å holde oss tett på, være kortreiste og ansvarlige produsenter.  Spania virker kanskje ikke lokalt for nordmenn, men det er mer lokalt enn Asia. Jeg må innrømme at jeg ikke har sjekket hva det ville kostet å få skjortene sydd i Norge,  det hadde selvfølgelig vært helt fantastisk, men jeg er redd at med norsk timebetaling vil det bli for dyrt…

Hvilke stoffer vi bruker variarer hele tiden,  finner vi noen meter med stoff vi liker, lager vi skjorter av det. Om det blir ett populært  vet vi aldri om vi kan få tak i mer av det samme stoffet.  Feks skjorta som het “Moss” i grønn ull for eksempel laget vi 10 skjorter av – og det var det. Da blir det jo litt ekslusivt. Små  unike produksjoner. Det skal noe til å møte noen med den samme skjorta som deg. : )

Selv har jeg fire forskjellige skjorter som jeg tar på meg til ulike anledninger.  En til hverdags og en til fint. Ull til vinter og tynn bomull om sommeren,  linskjortene bruker jeg hele året. Jeg går i busserull sikkert 80% av tiden. Det føles herlig! Jeg maa innrømme at jeg har blitt bitt av basillen med å ikke kjøpe masse klær. Jeg lapper og bruker om igjen. Kvalitet fremfor fast-fashion. Det føles SÅÅ godt! Jeg gleder meg nesten til det blir hull i busserullen min, så jeg kan lappe den.. hehe… Neida, jeg tror det blir noen år til enda, men da vet jeg ihvertfall at jeg har brukt den masse!!

Hvor kan vi kjøpe en Hovden skjorte? 
I Norge blir skjortene forløpig bare solgt i Bortistu Kafe på Tynset. Ellers må de bestilles online på vår nettside. Vi sender masse til Norge så det går fint. Hvis noen er interesert i å selge skjortene våre, er det bare å ta kontakt! Vi er også åpne for å selge på festivaler.

Jeg heier på Ingvill og Hovden skjorta, og gleder meg til å følge de videre på veien.  Om du er interessert i å vite mer eller eie en skjorte selv kan du  kjøpe din neste busserull eller les mer om Hovden Formal Farm Wear her.