SLOW SVALBARD DESIGN

Vinteren 2015 besøkte jeg Spitsbergen på Svalbard og fikk en opplevelse for livet. Denne arktiske øygruppa som ligger midt mellom fastlands Norge og Nordpolen med den fantastiske naturen, det spesielle lyset og den barske historien. Du reiser ikke uberørt fra et sted som dette. 

SLOW SVALBARD DESIGN PÅ BASECAMP EXPLORER HOTEL

Midt i Longeyearbyen (som i prinsippet ikke er stort mer enn en gate) ligger et lite bygg som viser seg å være spisested og hotell. I en by av svært beskjeden størrelse, og som med noen solide unntak består av små fargerik hus og brakkepreget «klatteutvidelse» er det deilig å oppdage hvordan Basecamp Explorer har gitt hotellet et autentisk preg som samtidig er en innføring i Svalbards historie på en estetisk svært vellykket måte.

Jeg blir bergtatt. Som gjest her får du en unik opplevelse av Svalbards historie generelt, og om livet som fangstmann før moderne kommunikasjonsmidler kom til øya, spesielt. Prinsipper om å bruke det man måtte få tak i av materialer er gjennomført. Drivved fra strendene (de kom med strømmen fra Sibir), og til dels kreativ gjenbruk avmaterialer kullverkene. Ikke minst utstrakt bruk av skinn, først og fremst selskinn. Det føles autentisk og meningsfullt.

Alle rommene er forskjellige, men innredet etter inspirasjon av fangstmannshyttene som man fortsatt kan se dersom man blir med på ulike utfarter ut av Longeyarbyen. Det er ikke vanskelig å forestille seg at livet på Svalbard var ekstremt hardt da man var isolert under svært barske forhold gjennom vinteren. Mørkt kaldt og vildt. Mange bukket under, og det var ikke først og fremst på grunn av matmangel eller isbjørnangrep (selv om det selvsagt forekom), men den psykiske belastningen av mørketid, kulde og isolasjon var ofte det tøffeste. På dette hotellet får man en dypere forståelse av hvordan det måtte ha vært. Det tilfører den allerede fantastiske opplevelsen det er å være på Svalbard enda en dimensjon.

 

OM BASECAMP EXPLORER - LEAVE A POSITIVE FOOTPRINT

Basecamp Explorer er en annerledes liten hotellkjede som startet opp i 1998, av nordmannen Svein Wilhelmsen. Foruten Svalbard har Basecamp Explorer også virksomhet i Kenya. Først og fremst preges virksomheten av en filosofi og et ønske om å gjøre godt. De setter bærekraft og miljøvern over profitt og inntjening for eierne.  I dette ligger også et ønske om å tilby reisemål som i tilegg til å gi unike opplevelser også kan gjøre oss, som turister og gjester litt klokere.

Konseptet bygges opp om lokale samfunn som selv skal stå for den daglige driften. På den måten blir pengene turismen innbringer værende i lokalsamfunnet og fortsetter å gi positive ringvirkninger etter at turistene har dratt videre. På Svalbard er de også involvert i ulike miljøvernsprosjekter.  Du finner mye og god informasjon om Basecamp Explorer på nettsidene deres. www.basecampexplorer.com.