HEIDI BJØRNSDOTTER THORVIK - VØLT

VØLEREN

Foto: Heidi Bjørnsdotter Thorvik

Heidi Bjørnsdotter Thorvik brenner for gamle norske håndverksteknikker.  Med en tømrerfar som har jobbet med vern av gammel byggeskikk i tradisjonsrike Ryfylke, og en farmor som i tillegg til å restaurere møbler, sy om klær fra Fretex og ellers lagde det meste selv, har hun nærmest blitt flasket opp på håndverk. Interessen slapp aldri taket og nå ivrer hun for å gi kunnskapen videre til neste generasjon. Både gjennom jobben som kunst og håndverkslærer, og gjennom sitt eget firma VØLT.  Der selger hun klær, interiør og veggkunst som er laget av materialer hun har funnet på sin ferd. Enten det er på loppemarked, i skogen eller ved sjøen. Vøltble etablert i 2005, men Heidis engasjement går helt tilbake til barndommen.

Når jeg spør Heidi hvor hun henter inspirasjon fra , svarer hun at hun alltid er på jakt etter inspirasjon, og finner det overalt.

” Viktigaste er naturen, har alltid vore slik, – ein del av oppveksten.  Eg er lært opp til at det er ute ein henter energi og det var alltid med noko heim frå familieturar av naturmaterialer.  Og verkstader, få ting gjer meg så gla og full av virketrang som å vandre rundt i verkstaden til ein gammal traust handverkar. Om eg lærer noko nytt i form av gamle teknikkar er lukka komplett. “

I tillegg vil hun trekke frem den tysk/italienske designeren Katrin Arens som en stor inspirasjonskilde.

 «Gammal plank eg kjente så godt frå oppveksten, men satt saman på ein heilt ny måte. Mitt første skikkeleligemøbel er inspirert av Katrin Arens. Eg hadde akkurat flytta inn med mannen i livet og trong ei bokhylle. Eg la inn ei bestilling hos far, og han kom med verdas finaste hylle av 250 år gamle material frå ein støl han restaurerte. Sidan den gongen har eg vore fascinert av hennar virke.

Slitte, gamle materialer henta frå byggeplasser vert trylla om til dei vakraste møbler. Katrin Arens har tråkka opp spor med produksjonen sin.»

«Materialer som har levd en stund er de vakreste» sier Heidi. Hun har alltid samlet på ting og ser potensiale i det meste som mange andre ville klassifisere som «ubrukelig». Gamle bildekk, utslitte ullgensere, linstoffer, striesekker, militærtelt, og ikke minst materialer fra naturen Vøles gjennom Heidis hender om til fantasiske klær og interiørartikler.

Heidi er en estetiker og har en svært utviklet formsans, men har ikke lyst til å bidra til forbrukskarusellen. Da blir løsningen å lage det man ønsker seg selv. Hun har gjennom flere lange perioder pålagt seg selv kjøpestans.  “Dette har gjort noko med meg. Eg har blitt meir bevist på mengde, kvalitet og ikkje minst korleis tinga er produsert”  sier Heidi.

Det er umulig ikke å bli grepet av det stillferdige, men allikevel sterke uttrykket i tingene Heidi lager. Hennes sterke formsans kommer til syne gjennom måten hun setter sammen materialene på, og kvaliteten på håndverket enten det er søm, broderi, vev eller treverk er høy. Heidi kompromisser ikke og tar ingen snarveier. Det gir unike og  personlige produkter.

Jeg ble kjent med Heidi for flere år siden da jeg fikk i oppdrag å hjelpe henne med å utvikle nye websider. Oppdraget endte opp i et tettere samarbeid og vi har brukt hverandre mye som sparringspartnere.  Hun er en stor inspirasjonskilde en god rådgiver når det kommer til håndverkskunnskap og har bidratt med både materiell og tankegods til Slow Design prosjektet. Du vil finne navnet hennes under flere artikler på disse sidene.

 Jeg kan varmt anbefale en tur innom nettsidene til Heidi på VØLT. no for mer inspirasjon i hennes univers .