BEETLE & FLOR

Det årlige julemarkedet på DOGA (Design og Arkitektursenteret) i Oslo har gitt oss mye. For noen år siden kom vi over de mest fantastiske smykker. Utformet i en nedlagt stearinlysfabrikk i Brooklyn, vakre og smått groteske figurer i porselen, leire og stengods. Noen av de hadde nå funnet veien til Norge. Christine Facella, drivkraften bak Beetle & Flor er nemlig født og oppvokst her, men har vært bosatt i New York de siste 15 årene.

Da jeg nylig var i New York spurte jeg om å få besøke Christine. På tross av en katt med forstoppelse og fulle ordrebøker ble jeg tatt imot med åpne armer i verkstedet hennes. Det ble et veldig hyggelig møte.
Ulike hodeskaller i porselen gaper mot meg og minner om den uungåelige sannheten. De fleste av dem har fått et lite touch av gull som for å gi de en siste ære. Hodeskallene har blitt et varemerke for Beetle & Flor, selv om de også lager mye annet.  Selve navnet Beetle & Flor gjenspeiler et ønske om å kunne utøve sitt håndtverk og samtidig være til berikelse for andre. Vi tok en prat om det å velge en annen livsvei enn det folk flest gjør, om frihetsfølelsen det gir å være sin egen sjef. Om usikkerheten ved ikke å vite hva slags inntekt man kan forvente, men også konflikten man føler når det man selv brenner mest for ikke nødvendigvis er det som kundene vil ha.

Christine viser frem kasser med hodeskaller som hun har funnet i naturen eller fått av andre. Hovedsaklig dreier det seg om skaller fra Nord-Amerika, men også norske reinsdyrskaller har funnet veien hit. Figurene hun støper er basert på disse skallene og blir dermed naturtro kopier, det er viktig at det blir riktig. Hun mener selv at noe av drivkraften bak prosjektet er en følelse av nødvendighet. At vi lever i en tid hvor vi fjerner oss mer og mer fra naturen, og trenger å gjenopprette eller styrke båndene. Forankre oss selv i naturen igjen. På samme måte som bien beriker blomstene med pollen og  blomstene gir nektar tilbake vil Beetle&Flor hente inspirasjon og modeller fra dyreriket og naturens verden, samtidig som de søker å gi noe tilbake.

“Vi må etterstrebe den hårfine  balansegangen der kreativitet og natur lever i harmoni.” sier Christine.

Det har resultert i engasjement i flere ulike ideelle prosjekter.  Som “WORK+SHELTER” i India. Men det er et eget kapittel som vi nok skal skrive mer om senere…

Sjekk gjerne ut nettsidene til Beetle&Flor. Produktene deres er til salgs i mange butikker over hele verden, men kun i èn butikk i Norge (interiørbutikken ESKE i Oslo). Det lar seg også gjøre å bestille produktene www.etsy.com. Se ellers nettsidene deres for en fullstendig oversikt over forhandlere.

BEETLE & FLOR ER ALT VI FALLER FOR, ANNERLEDES, VAKKERT OG MED EN SOLID FILOSOFI I BUNNEN.