MIN PERFEKTE UPERFEKTE JUL

ARTIKKELEN ER PÅ TRYKK I VAKRE HJEM & INTERIØR NR 8 2017

Foto: Filippa Tredal / Styling: Tone Kroken / Tekst: Marianne Vigtel Hølland
Mariannejul_05_justert.jpg

Jeg har nok aldri vært en veldig «julete» person. Julegleden har snarere vokst på meg etterhvert som jeg fikk barn, ble voksen og kunne forme mine egne tradisjoner. Alle kravene til den «perfekte jul», og maset som følger med den etterhvert så kommersielle julefeiringen tiltaler meg lite.


MEN jeg elsker alt det andre. Å unne seg litt ekstra kos under den mørkeste tiden av året. Samle familie og venner rundt bordet. Tenne opp i peisen, drikke hjemmelaget gløgg. Lukten av kanel og ingefær, den varme gløden fra levende lys. Det omfavner jeg med glede. 

Og jeg har alltid vært glad i å gi bort julegaver jeg har laget selv. Mange av mine julegaver strikker jeg gjennom året, og jeg nyter å se hvordan lageret av hjemmestrikk vokser utover høsten. Det er så koselig å tenke på de som skal få gaven mens jeg sitter med strikketøyet mellom fingrene. 

 

For meg er innpakningen en del av gaven. Gavene jeg kjøper pakkes aldri inn i butikken men tas med hjem og gis en personlig innpakning. Det tar selvsagt tid, men det er mye mer tilfredsstillende å gi fra seg noe som både er laget og pakket inn med hjertet.  Veldig mye av gavepapiret du får i butikkene er dessuten en miljøvennlig såvel som estetisk katastrofe. Jeg vil ikke være med på det. Jeg liker det enkelt, ekte og jordnært, og vil ikke at vår julefeiring skal bidra til mer forsøpling.
Derfor tar jeg vare på ulike typer papir gjennom året og bruker det på nytt. Jeg pakker inn mine gaver i gjenbrukt silkepapir, gråpapir, papirposer, aviser, stoffrester og gamle magasiner om det passer seg sånn. Litt krøller og rifter gjør innpakningen bare enda finere i mine øyne.

Og båndet som knytes rundt skal ikke være av plastikk. Plastikkforurensning er et stort forurensningsproblem, da hører det ikke hjemme på en pakke man gir av kjærlighet. Jeg bruker gjerne garn, naturtråd, eller jeg river opp remser av restestoff til fine frynsete bånd. 

Det er også fint å lage sin egen julepynt. Det er en veldig hyggelig syssel sammen med barna, men jeg gjør det like gjerne alene eller inviterer venninner til et hyggelig juleverksted. Da kan vi dyppe lys, drikke vin, binde kranser eller strikke og hekle. 

Materialene til julepynten samler jeg i skogen heller enn i butikkene. Kongler og grønt, kvister og nøtter. Det er ikke så mye som skal til før julestemningen sitter. 

Mariannejul_17.jpg

 

Å unne seg det å ta det med ro. Forholde seg til egne forventninger og ikke alle andres. Ta seg en tur i skogen fremfor i butikken. Lage seg den tradisjonen man ønsker seg selv. Det er hva julen handler om for meg. Og om man ikke får til alt man har satt seg fore, eller om ting ikke blir slik man har forestilt seg så er det aller viktigste å huske på faktisk dette; ingenting er perfekt, men om du kan se at det finnes en skjønnhet i det også, så er det nettopp akkurat det som gjør det perfekt! 

GOD JUL!