NATURLIG INTERIØR

 – Ull, lin, tre og stein. Det er stort sett dét det går i.

Jeg fikk en forespørsel fra journalist Kjersti Blehr Lånkan tidligere i vinter, om jeg var interessert i å stille opp i en artikkel om naturmaterialer i interiøret. Og det var jeg selvsagt. Det føles fint å kunne inspirere til å tenke langsiktig og bruke gode materialer når det kommer til interiør. 

FOTO: Ruud, Vidar / NTB scanpix

FOTO: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Vår sofa har vi snekret av planker i brent tre, so en praktisk benk med skuffer under. Putene er trukket med linstoff av gamle melsekker.
Gulvet består av voksede MDF-plater, som får et betonguttrykk. Det vakre seilebildete på veggen har jeg IKKE "tatt selv til min seileglade mann" slik det står i artikkelen. Det er kjøpt av kunstneren Jannik Abel, mens rammen er laget av en vakkert patinert  teakplanke jeg fant i fjæra i fjor sommer. 

FOTO: Ruud, Vidar / NTB scanpix   MILJØVENNLIG: Veggen er malt med kalkmaling, gulvteppe er laget av resirkulerte tepper og farget med naturfarger. Bord og stoler er kjøpt brukt.

FOTO: Ruud, Vidar / NTB scanpix

MILJØVENNLIG: Veggen er malt med kalkmaling, gulvteppe er laget av resirkulerte tepper og farget med naturfarger. Bord og stoler er kjøpt brukt.

En litt tilfeldig blanding av det stramme mot det mer rustikke tiltaler meg. Det antikke spisebordet er et bruktfunn, skjevt, litt ustøtt, men så vakkert. Stolene er en mix av ulike Eames stoler og en Tolix som ser ut til å ha gjennomlevd mer en et regnskyll. Alt kjøpt brukt og samlet over tid. Lampen er en gammel utelampe med en skjerm jeg har laget av tovet ull og silke. Keramikkoppene på bordet er håndlaget av Anne Udnes, mens skåler og tallerkener er fra Ragnhild Wik. Teppet er upcylet vintage fra det danske firmaet Private 0204.  På veggene har jeg malt med kalkmaling. Du kan lese mer om kalkmaling her.

FOTO: Ruud, Vidar / NTB scanpix

FOTO: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Jeg samler på vakre materialer. Det er ikke alltid jeg vet hva jeg skal bruke det til, men kommer jeg over naturmaterialer jeg liker blir de med hjem. Her er et glimt av en stor gammel skuffeseksjon, som ble reddet ut av en garasje og inn på mitt studio, med en samling gamle lin og ulltekstiler oppå.  

FOTO: Ruud, Vidar / NTB scanpix

FOTO: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Kvalitetsmaterialer fra naturen. Ull, lin, tre, skinn, stein og metall er materialer som blir vakrere og vakrere med tiden.  Som denne gamle skinnstolen fra Fransk Bazar. 

I bakgrunnen ser du en av skyvedørene vi har fått laget av karbonisert tre. Du kan lese mer om prosessen her. 

Ruud, Vidar / NTB scanpix

Ruud, Vidar / NTB scanpix

Ruud, Vidar / NTB scanpix

Ruud, Vidar / NTB scanpix

Naturtekstiler som lin og ull er så mye bedre for inneklimaet enn syntetiske tekstiler. Lin er et ekslusivt materiale som er delvis selvrensende, og med svært god holdbarhet. Les mer om lin her. 

Alle bildene er tatt av fotograf Vidar Ruud fra NTB/Scanpix.

Du kan lese hele artikkelen her.