DUFTEN AV NATUR

 

“A good fragrance is really a powerful cocktail of memories and emotion.” 
― Jeffrey Stepakoff

 

 
slowdesign_wildflowers.jpg

MUNIO CANDELA

 
 

Å næres med naturlige dufter og blafrende lys.

Forholdet mellom duft og velvære er mektig, men kanskje ikke noe vi reflekterer så mye over i det daglige. Faktisk er luktesansen blant våre viktigste sanser, den har hat enormt betydning for vår utvikling og overlevelse. Ulike dufter stimulerer nervesystemet og kan påvirke såvel følelsene våre som fysikken. Det er for eksempel påvist at ulike dufter kan påvirke kroppens stressnivå. Hvis du tenker deg om gjør vi ganske mye for å kamuflere det vi oppfatter som ubehagelig duft i det daglige. Deodoranter, såper, parfymer, vaskemidler, duftlys, romspray er bare noen eksempler på duftprodukter vi omgir oss med.

Men hva er det egentlig vi forer sanseapparatet vårt med?  Mange av disse produktene fremstilles på måter som er lite miljøvennlig.  Svært mange av duftproduktene som er i salg inneholder syntetiske stoffer som kan skade både oss og miljøet.

Jentene bak det latviske merket Munio Candela har derimot tatt utgangspunkt i gammel Latvisk urtekunnskap når de har utviklet sine duftprodukter. Urter, planter og aromaer som mose, ringblomst, villblomster, kløver og lavendel. Planter som er svært vanlig såvel i Norge som i Latvia, og som har vært brukt i urtemedisin i ualminnelige tider.  Duften av plantene er kjent for deres positive effekt på helsen vår. For eksempel er duften av lavendel kjent for å virke beroligende og senke blodtrykket. Ringblomst har beroligende effekt på huden og duften av kløverblomst vil fremkalle sommerminner.  Alt lages for hånd, og er basert på naturlige ingredienser som GMO fri soyavoks, blyfrie bomullsveker og dufttilsetninger fra parfymer og essensielle oljer. De skal ikke på noen måte bidra til å forringe hverken naturen eller duftopplevelsen i hjemmet.  Munio Candela er latin. Munio kan oversettes med styrkende, men blir også brukt i sammenheng med beskyttelse, eller ly, og forsvar. Det er en fin tanke. For jentene bak Munio Candela er det ikke bare et levebrød, men et uttrykk for kjærlighet til den nordiske naturen.

Gå ut og plukk blomster. Sett de i en vase og gled deg over den herlige duften som brer seg i rommet, eller tenn et lys fra Munio Candela og vit at det er ren natur du kjenner duften av. 

 

Jeg har mottatt vareprøver og informasjon fra Munio Candela, men er ikke betalt for å skrive denne artikkelen.  I Norge kan lysene kjøpes  blant annet på Butikken Røst i Bergen, Gimle Parfymeri og Norway Designs i Oslo. Du kan lese mer om Munio Candela her.