DEN LANGSOMME FOTOGRAFEN

JOANNA MACLENNAN 

Dee-Purdy-08-804x800.jpg

one. two, three, four, five, six......  "klikk".
Joanna teller stille mens jeg nyter den beroligende lyden av myke klikk fra kameraet, samtidig som jeg forsøker å holde meg i ro så jeg ikke skal påvirke skygger eller lys i bildene.  

Joanna Maclennan er en engelsk fotograf som nå er bosatt i Frankrike sammen med sin kunstnermann og datter. Hennes fotografier er publisert i utallige magasiner og bøker. Hovedsakelig fotograferer hun interiør- og stillbilder, men hun tar også helt særegne portretter. 

Joanna er trofast mot sitt gamle Hasselblad kamera. Kameraet trenger tid, lang lukketid for å fange riktig mengde lys (derav tellingen). Opprinnelig fanget det motiver på film som senere skulle fremkalles, men Joanna har fått det bygget om slik at det nå kan brukes digitalt. Allikevel er prosessen tungvind sammenlignet med mer moderne kameraer. Med en slik fototeknikk er hun er avhengig av å få det "ene bildet" riktig. Det står i sterk motsetning til vår tids tendens til å "snappe tusenvis" av bilder i håp om at i det minste noen av de blir bra.  Til gjengjeld får hun bilder med en helt annen dybde og følelse for tekstur i det hun fotograferer.  

Alex-Legendre-11-804x800.jpg
Myrian-Balay-04-804x800.jpg
travel-01_joannamaclennan-804x750.jpg
Aurelie29-804x800.jpg
Anna-Phillips-15-804x800.jpg
Anna-Phillips-18-804x800.jpg
 

LES OBJETS QUI PARLENT

" Jeg elsker å fotografere steder og objekter som har en historie, noe å fortelle.
’les objets qui parlent, qui portent un histoire’.
Jo mer støv og patina, jo bedre. "


Ser du på instagram- og nettsidegalleriene hennes er det åpenbart at Joannas har en forkjærlighet for vintage og antikviteter. Møbler og tekstiler som har levd lenge. Hennes vakre stillbilder gir en subtil følelse av noe jeg ikke kan beskrive annet enn "passert tid".


SKIKKELIG LANGSOM FOTOGRAFERING

Collodian fotografering er en tidlig fotograferingsteknikk hvor bildene tas på våtplater som fremkalles direkte.

Collodian fotografering er en tidlig fotograferingsteknikk hvor bildene tas på våtplater som fremkalles direkte.

Som om denne måten å jobbe på ikke ville være langsom nok, fordyper Joanna seg nå også i det som heter våtplatefotografi (også kalt collodion). Dette er en svært tidlig fotograferingsteknikk som bruker kjemikalier på glassnegativer. Du trenger et mørkrom for å utvikle bildene, og prosessen er både vanskelig og litt farlig, men resultatet er fantastisk, vakkert. Det er en ekstrem motsetning til dagens raske "mobile øyeblikksbilder".  Bildene vil være fulle av små ufullkommenheter som riper og fingermerker i glasset og gi karakter til bildet, og en sterk følelse av tilstedeværelse.


Joanna i aksjon med sitt Hasselblad kamera.

Joanna i aksjon med sitt Hasselblad kamera.

 

DELTA PÅ VÅR foto WORKSHOP

Ville det ikke vært fint å kunne jobbe litt som Joanna for å ta enda bedre bilder?
I august arrangerer vi en workshop sammen i de fantastiske lokalene til Ragnhild Wik i Oslo. Synes du det virker spennende så les mer og meld deg på her. 

Se mer av Joannas arbeider på nettsidene hennes og følge henne på instagram @joannamaclennanphotography