AM I TOO LOUD?

KUNSTEN Å LYTTE TIL DET USAGTE

Våren 2020 ble jeg kontaktet av kunstneren Anne Tveit Knutsen med spørsmål om jeg kunne tenke meg å jobbe med henne på hennes neste bokprosjekt med tittelen am i too loud?

Tittelen er en hovedoverskrift i hennes kunstproduksjon fra 2012 og frem til idag. Ved å samle og bearbeide mange av sine verk i en kunstbok søker hun å fremme undring rundt eksistensielle spørsmål om hva som er dialog, hvor mye rom et menneske kan tillate seg å ta og hvor uforståelig kan man prate, - men allikevel bli forstått? Hennes prosjekt springer ut av stor kjærlighet og omsorg for alle de som ikke synes så godt i vårt travle samfunn. De tilsynelatende språkfattige, de som blir etterlatt på effektivitetens alter, de som vi har så lett for å glemme - og de som selv har glemt.

amItooloud_collage2.jpg

VISUELL DIALOG

Anne Tveit Knutsens uttrykker seg vanligvis gjennom videoformatet der den ferdige filmen blir meningsbærende i møtet med sine seere. Når dette skulle over i bokform måtte vi jobbe med å søke filmens kjerne, for deretter å «oversette» det til bokform på en måte som forhåpentligvis gir mening for leserne. Anne er utdannet ved kunsthøgskolen i Bergen, ved seksjon for tekstil, og vi deler en felles fascinasjon for det taktile, sanselige, og ikke minst et behov for å legge tid og tilstedevæerlse inn i det vi holder på med. Boken er blitt til midt i en pandemi med nedstegning av landet. Vi har aldri møtt hverandre ansikt til ansikt, men har jobbet i form av en slags visuell dialog, der vi har tatt for oss ett og ett verk ved at jeg, uten videre forklaring, har fått tilgang til videoverkene, og tilsendt pakker med elementer fra verkene, som filmruller, klær, skissebøker og notater. På bakgrunn av det jeg har motatt har jeg arrangert, fotografert, bearbeidet og designet forslag til løsninger som jeg har sendt tilbake til kunsteren. Jeg fått stor frihet til å tolke det jeg opplever i verkene. Slik har det oppstått en nyhet i arbeidene, som ikke ville kommet frem om alt hadde vært ferdig tilrettelagt. Denne måten å jobbe på er utvidende, interessant, utfordrende og lærerikt for meg som designer, og ikke minst uendelig modig av kunstneren. Min metode, eller tilnærming til designprosessen med utgangspunkt i naturen, og det langsomme har møtt kunstnerens fascinasjon for Wabi Sabi og MA, og skapt en utviklende dialog oss i mellom som også har omfattet utveksling av broderi, strikk, håndlagetpapir av hamp, tesermonier, og plantefarging. Det har vært en stor glede og utviklende på mange måter å få være en del av dette prosjektet, og ikke minst å omfavnes av Annes varme, hjertegode vesen.

Skjermbilde 2021-03-11 kl. 19.08.33.png

t i r s d a g

Det er ettermiddag. Han tusler

rundt i stuen. Det er tydelig at

han leter etter noe.

Studerer bokhyllen, ser bak TV-en

og ut i rommet.

”Har du sett bilen”, spør han.

Mor tror han mener mobilen, og

svarer at den ligger på

kjøkkenet.

”Bilen, ikke mobilen”, nærmest

skriker han tilbake.


- utdrag fra “til mor, am i to loud,
Anne Tveit Knutsen


En bok er også en form for dialog. Å lese en bok er en mulighet til å fordype seg og skjerme seg mot støy. Gjennom boken gis vi anledning til å lytte til det som ikke umiddelbart krever vår oppmerksomhet. 
I vår urolige, hastige tidsalder, oppleves dette som viktig å formidle, og am i too loud? gjør det på en nyskapende og potensielt sett selvutviklende måte.

Skjermbilde 2021-03-11 kl. 19.09.39.png

MA - sol i porten.

Anne er opptatt av det japanske filosofiske begrepet MA i sin kunst. Derfor har MA fått stor plass i boken også.

MA betyr en pause, et mellomrom, et øyeblikk av stillstand, og det har stor estetisk kraft. Tegnet for MA er satt sammen av tegnene for port og sol, sol i porten. Det tegnes opp med 12 strøk.

Anne beskriver også hvordan MA kan nyttes som et verktøy i møte med andre. At vi kan bruke det for å gi hverandre rom til å kunne kjenne på hvem vi selv er, og samtidig akseptere den andres unike væren. Kanskje aller mest i møte med barn, og mennesker som virker ekstra sårbare, sier hun, kan MA minne oss om å ta den lille pausen, og gi oss muligheten til å lytte mer enn å påstå.
Da endrer vi selv posisjon i forhold til hverandre, og blir tvunget til å se den andre med et nytt blikk.

Boken skal lanseres under Anne Tveit Knutsens separatutstilling på Oppland Kunstsenter 10.april 2021.
Den kan også bestilles fra mine nettsider.
Besøk annetveitknutsen.no for en presentasjon av kunstneren.

AM I TOO LOUD?
Hurtigvisning
AM I TOO LOUD?
450,00 kr
Marianne Vigtel Hølland

Slow Design Studio is a creative studio, working to counteract fast life and the disappearance of local traditions. Through a Slow approach to design and communication, I want to promote reflection and a more conscious approach to how the everyday choices you take has consequences, for yourself and others. Slow Design is not a pace, it is a mindset.

http://www.slowdesign.no
Forrige
Forrige

VEDFYRT BADSTUE I SKOGEN

Neste
Neste

MULIGHETENENS TID