BADSTURITUALER


Badstue - stue med bad. Er ikke det et fint begrep?
Stue, stugu, stova, fra norrønt stofa, betyr faktisk oppvarmet rom og ordet har sin opprinnelse i nettopp badstuen.

GOD STEMNING I BADSTUEN

Å rense kroppen gjennom varme er en urgammel tradisjon i Skandinavia, som kan spores helt tilbake til vikingtiden. De siste årene har mange igjen fått øynene opp for badstulivets gleder, og mange gamle ritualer er tatt opp igjen i ulike former.

Å slå seg selv med bjørkeris er kanskje det mest kjente renselsesritiuale. Bjørkeløv er kjent for å ha rensende og velgjørende virkning. Riset øker blodsirkulasjonen, og åpner porene. Det må være høstet på sommeren mens løvet er friskt, men hvis du høster nok og oppbevarer det tørt kan det brukes gjennom hele vinteren,. Bløtlegg det mens du fyrer opp badstuen så blir det mykt mot huden. Du kan også bruke avkok av bjørkeblader til et fotbad. Det renser og lindrer svette og trette føtter.

Indianerne har “Sweat Lodge Ceremonies” der de gjennomfører hellige sermonier i badstutelt. Seremoniene holdes for å hedre moder jord, virke klargjørende, rensende og gjenoppbyggende for både kropp, hode og sjel. De ledes av kyndige tradisjonsbærere, og sang, bønner, urter, hellige stener og velsignelser av elementene kan være involvert i seremoniene som kan vare i timesvis.

“Aufguss” betegnelsen på en en annen badstuopplevlse som har blitt populær i det siste. Da er det en ritualemester tar styringen gjennom regulering av luftfuktighet, temperatur, essensielle oljer, damp og musikk.

På makeløs har vi innredet en bod til en vedfyrt badstu. Den er kledd og innredet med møbler av gammelt ospe panel. Vasken er en elvesteinsvask fra Elvv bad og selve ovnen er et bruktkjøp på finn.no. Det lille bodvinduet er erstattet med et større og badstusikkert vindu som gir en fantastisk kontakt med naturen når man sitter i badstuen. Badstudøra er også et bruktfunn som er brent og vokset. Brent og vokset er også det gamle gule bodgulvet.
Du kan lese mer om byggeprosessen her.

Hytta har ikke innlagt vann, og etter noen dager uten en dusj føles det himmelsk å fyre opp badstua for å svette ut skitten, og ta et snøbad eller en iskald dusj. Varmen fra levende ild er terapi, og nærheten til naturen utenfor gjør opplevelsen sterkere for sansene.

Vi har latt oss inspirere fra ulike tradisjoner og lager gjerne våre egne badstuesermonier, med bruk av forfriskende og rensende eteriske oljer som eukalyptus ingefær og furu. Vi drypper oljen over snøballer som vi legger på badstusteinen. Da frigis oljene gradvis sammen med dampen fra snøen som smelter. Røkelse kan også brukes. Det har vært brukt for healing, meditasjon og renselse i ualminnelig tider.

Badstuprosjektet på Makeløs har vært mye jobb, og tatt oss langt tid, men vi er veldig glade for resultatet. Ønsket var å tilføre stedet et alternativt bad ettersom det ikke finnes innlagt vann, men opplevelsen av å ta badstu på makeløs har i tillegg tilført stedet en ny dimensjon som føles veldig riktig.

Har du lyst til å oppleve Makeløs? Vi leier den ut når vi ikke bruker den selv. Les mer om MAKELØS her.

Kilder:

https://teaching.usask.ca/indigenoussk/import/sweat-lodge_ceremony.php
https://www.tylohelo.com/blog/german-aufguss-when-tradition-turns-trendy

Marianne Vigtel Hølland

Slow Design Studio is a creative studio, working to counteract fast life and the disappearance of local traditions. Through a Slow approach to design and communication, I want to promote reflection and a more conscious approach to how the everyday choices you take has consequences, for yourself and others. Slow Design is not a pace, it is a mindset.

http://www.slowdesign.no
Forrige
Forrige

VINTERSTRIKK

Neste
Neste

YORBA OG VILLSTRIKK RETREAT 19.-21. AUGUST 2022