VEDFYRING
Vedoven i stua er primær varmekilde i hytta. Bruk lang ved og ikke mer enn halvfull for å få god effekt.
Vær obs på at røyken har lett for å trekke ut av ovnsdøra ettersom avtrekket er festet på siden av ovnen, spesielt ved kald ovn. Det er lurt å varme den opp forsiktig før man ”fyrer hardt” for å unngå å ”røykelegge” hytta.
Peis
Spjel over peis må åpnes for bruk. (håndtaket til spjeldet er for tiden ødelagt så det står åpent). Det er god trekk peisen så den er enkel å fyre opp.
Vedovn kjøkken
Det er kun i det lille rommet øverst til høyre som fyres i. Det store til venstre er en bakeovn og du kan gjerne varme rundstykker eller sette steika inn der (men det skal mye fyring til for å få høy steketemperatur i ovnen). Det er ikke plass til så store vedkubber i denne ovnen, men den gir god varme på kjøkkenet. Dere må gjerne kløyve opp ved selv til å bruke her. : )
Det ligger tennruller (avispapir dyppet i voks) i vedkurven som kan brukes i opptenningen om man ønsker. De fungerer supert og bidrar til å forenkle opptenning. Tørre kongler er også supert som opptenningsved og det er nok å ta av ute. Tar alle en sankerunde når de er der er det tørre kongler til nestemann som kommer. : )
Vi ber om at det ikke brennes ting i ovnener og peiser som ikke brenner rent.
NB:
Det står en vedovn på det ene soverommet. Denne er IKKE koblet til pipeløp og må derfor ikke benyttes!
Ved
Ved finnes i uteboden/vedskjul. Benytt dere gjerne øks for å kappe opp veden i mindre kubber. Plankeved
kan brukes til å fyre opp i ovnene. Hvis alle besøkende på Makeløs er flinke til å fylle opp vedkurver og hente ved inn i vedskjulet før de går er det alltid tørr ved til neste besøkende.
Det er også fint å samle kongler fra bakken i en av kurvene du finner på Makeløs. Tørre kongler fungerer utmerket som opptenningsbrikker.
FYRINGSTIPS:
Ved er en fornybar energikilde, og dermed mer klimavennlig enn fossil oppvarming. Det å bygge bålet riktig, tenne fra toppen og ha god trekk gir også lavere utslipp av klimagasser og sot. Mens feil vedfyring, for eksempel langsom opptenning og lav temperatur, vil føre til at utslippet av svevestøv blir mangedoblet. Hvis man bruker fuktig ved, blir sot- og partikkelutslippene 10-30 ganger høyere enn med tørr ved.
Bruk tørr ved
Bruk tørre vedkubber nederst og en blanding av opptenningsved. Sammen med opptenningsveden kan du evt legge litt papir, kongler og en tennrull.
Tørr ved veier lite og har dype sprekker. Slår du to kubber mot hverandre hører du en klar klang fra veden.
Tenn fra toppen
Opptenning fra toppen gir raskere oppvarming av brennkammeret, som gjør at man hurtig får god trekk i ovnsrør og pipe, mer oksygen til flammene og høyere temperatur. Flammene på toppen sørger for å varme opp kubbene under slik at disse avgir de gassene som gjør at bålet brenner og holdes ved like. Bruk opptenningsbriketter eller tennruller for å sikre rask nok avtenning av opptenningsveden på toppen så unngår du unødvendig røyk.
Sørg for at du får nok luft inn i huset
Pass på at det kommer nok luft inn i huset, slik at ovnen får nok luft til forbrenningen. Sett gjerne døren på gløtt de første minuttene til det brenner godt.