VÅRYR ELSKOV

Når det ikke er kamp i elskov, er der ingen kjærlighet.
Søren Kierkegaard

Har du kjent hvordan det dirrer en egen forventning i luften over skogene nå om våren? Det er en intens energi som om både dyr og natur forbereder seg på eksplosjon. Posisjoneringen, lyset, parring. Det er så mye som skal avgjøres på kort tid.

Orrhanene er etter min mening blant de vakreste fuglene norsk natur har å by på. Stolte med sterke farger i sort, hvitt og rødt. Og med den karakteristiske «delte» stjerten er de umulige å ta feil av.  Vi har gjennom vinteren hatt besøk av orrhaner rundt hytta vår. De sitter i tretoppene og spiser knopper og forbereder seg på det store slaget.  Og nå, nå er de klare.  -  La spillet begynne.

Orrhaneleiken foregår nå over hele landet.  Litt morsomt at vi kaller det for leik… for fuglene er det en kamp for tilværelsen. Leken er avgjørende for mulighetene til å bringe egne gener videre. Her er utdeles det ingen andre og tredjeplasser, «the winner takes it all» og tilgang til høne er premien. Orrhanen er nemlig polygen - det vil si at èn hann får parre seg med mange hunner. Orrhønene velger seg den største og sterkeste hannen, og spillplassen er arenaen hvor det hele skal avgjøres. Flere og flere tilbyr nå guidede turer med orrhaneleik som mål! Om du har lyst til å oppleve det kan du ta kontakt med DNT eller et annet lokalt turlag, det er mange som arrangerer turer både for barn og voksne.
Disse fantastiske bildene har jeg fått fra Hartvig Johannson, som er far til en kamerat av min sønn. Han tok med seg guttene på en stor opplevelse og foreviget øyeblikkene gjennom kameralinsen.  Så kan også vi la oss inspirere av orrfuglenes våryrhet.