FIBERALKYMISTENE

De foredler grov ull fra gamle norske saueraser, til vakre garn og myke ullflor.

Go to english version

KORTREIST GARN FRA SELBU SPINNERI

I Klæbu i Trøndelag holder Selbu Spinneri til.  Virksomheten ble stiftet i 2010, og spinner og selger ull fra de verneverdige og utrydningstruede norske sauerasene. Ingvild Svorkmo Espelien og Frida Tove Meland er ildsjelene som står bak. De formidler også viktig kunnskap som verner om en viktig del av kulturarven vår gjennom kurs og foredrag.

De gamle norske sauerasene består, i tillegg til Gammelnorsk Spælsau (som jeg har skrevet om her tidligere), av bleset sau, villsau, dalasau, norsk pelssau, moderne spelsau, ryggja og norsk hvit sau samt grå trøndersau.  Dette er alle bevaringsverdige saueraser og ulla fra de ulike sauerasene har kvaliteter vi ikke finner hos andre raser.

FRA RÅULL TIL MYKT GARN

På Selbu Spinneri blir ulla skånsomt foredlet gjennom en håndverkspreget prosess. Ull og fiber sorteres først etter farge og kvalitet. Skitt og dårlig ull fjernes.  Deretter blir ulla tromlet og vasket, tørket og sendt igjennom en plukkemaskin, før den renses og kardes.  Til og med vaskemiddelet de benytter er utviklet i Norge spesielt for den norske ulla, og er helt uten kjemikalier. Noe av ulla blir til skyer av kardeflor. Fibrene strekkes deretter i en strekkmaskin og legges før den spinnes til tråd i spinnemaskinen. Garnet blir ikke farget, men ved å sortere ulla etter sauenes naturlige farger,  får vi et nydelig naturlig fargespekter av garn som spenner fra varm hvit til kald lys grå, til brun, til gråsort.

GRÅ TRØNDERSAU

Prosjektet startet som et ullforedlingsprosjekt i samarbeid med raselaget for grå trøndersau. Et raskt søk på internett gir utallige innfallsvinkler til bakgrunnen for denne saurasen, Den virker å være myteomspunnet. Sannsynligvis er den en etterkommer av tautersauene. Det er en rase munkene på Tauter (en øy utenfor Trondhjem) avlet frem på 1800 tallet, med hjelp av merinosauer de hadde importert. Antageligivs med det mål å få tilgang på mykere ull. Tautersauen er nå utdødd rase, men Grå Trøndersau antas å være en direkte etterkommer. Garnet fra Trøndersauen er kjent for sine fine fibre som gir en myk og god kvalitet. Sauen kjennetegnes av sin stålgrå pels, og sorte hode med karakteristiske hvite flekker under øynene.

RESSURSUTNYTTELSE

"Vi er veldig opptatt av ressurssutnyttelse". sier Ingvild Svorkmo Espelien. Blant annet utnytter vi rester fra spinneriet til garn som passer i storstrikk/interiørstrikk og vevede gulvtepper. 
Mørk og grov ull fra norske sauer er for mange et ressursproblem. Den er lite populær hos de større spinneriene da den mørke ulla er vanskelig å farge. Moderne spinnerier har heller ikke maskiner som håndterer ubehandlet "naturull". I den grad ull blir spunnet i Norge i dag er den ofte importert og kjemisk behandlet (såkalt superwash),  og mange sauebønder fortviler over elendig betaling eller sågar avvisning av ulla de tilbyr. Så dårlig er betalingen at det for mange blir et spørsmål om økonomi å ta vare på ulla. Mange sauebønder ser seg nødt til å kaste store mengder med flott ull fordi det er rene tapsprosjekter og foredle den. Selbu Spinneri er et av få spinnerier som både tar imot og betaler for egen produksjon, samt at de leiespinner for de som ønsker å produsere garn av egen ull selv.  

Som forbrukere kan vi bidra til å gjøre noe med dette ved å etterspørre norsk ull i garnbutikkene. Produktene til Selbu Spinneri får du kjøpt på deres egne nettsider. 
 

Interessert i ull? Les mer om materialets kvaliteter her. 

Kilder:
www.selbuspinneri.no
"Selbu Spinneri lager garn av kortreist og historisk ull"
Artikkel publisert i Nationen 26.08.2014 av Janne Grete Aspen
Trondersau.no