ATELIER STELLARIA

HÅNDVEVEDE TEKSTILER SYKT LANGT NORD

Stellaria har navnet sitt fra små hvite blomster som vokser i grøftekanten. Stella betyr også stjerne, og i Tromsø der Stellaria har sitt verksted, får man kanskje et ekstra nært forhold til stjernene som lyser opp den lange mørketiden. 
Mens vevebølgen er over oss er det stas å jobbe med en «ekte» veverske. 

Tekst/Foto: Marianne Vigtel Hølland og Charlotte Engstad


Fra himmel til jord, stjerner til grøftekant… Som man forstår er naturen en stor inspirasjonskilde for Charlotte Engstad, innehaveren av Atelier Stellaria. Hun er håndvever, med svennebrev. Nå holder hun på med mesterutdanning og har akkurat levert sin prosjektoppgave.  Med den storslåtte nord-norske naturen rett utenfor verkstedet er det lett å forstå hva som er hennes hovedinspirasjonskilde. Gjennom materialer og mønster vever hun naturen inn i produktene sine.

Ullpledd kolleksjonen med navn som Torv, Bjørk, Mose, Rust og Gråstein ble opprinnelig laget til en konkurranse i regi av Norsk Husflidslag. Strukturen er grov og organisk. Mønstrene vokser sammen og deler seg, som røtter eller grener, knudrete lav eller krakelert rust, og er myk som mose. Du vil bli overrasket over hvor lette og myke tekstilene føles mot huden.

Håndveving er en langsom prosess. Tiden det tar å veve et teppe bidrar til at hvert eneste produkt blir helt unikt. Tekstilene vokser sakte mellom veven og Charlottes hender, og forteller sine egne historier om bjørkeskudd i midnattssol, rust, mose og gråstein, eller isblå vinter i mørketid. Historier som bare kan skapes her oppe - sykt langt nord… 

Stellaria har også strikkeprodukter som luer og skjerf i sin produksjon, og er leverandør av premier til NM i langrenn som foregår i Tromsø i Januar 2016. Håndlagede produkter i naturmaterialer blir flotte premier for de heldige vinnerne. 

Jeg har i høst hatt gleden av å jobbe med emballasjeløsninger for Stellaria. I fremtiden vil tekstiler fra Stelleria pakkes i esker av kvistpapir med sorte profiletiketter. Etikettene vekker assosiasjoner til vevemønstre. Det ble en enkel og fleksibel, men estetisk emballasje løsning, som tar godt vare på produktene, bygger profil, men lar først og fremst de vakre tekstilene få oppmerksomheten.

Besøk nettsidene til Stellaria for å lese mer. Du finner produktene hennes i mange av Husflidens utsalg i tillegg til ulike interiør og turistforretninger over hele landet. Du kan også søke opp Stellaria på instagram under @stellariatextil

Les mer om mine emballasjeløsninger.