FOR THE LOVE OF LINEN

LINHØSTENS GUDINNE

(Go to the english version here. )

Denne vinteren har jeg hatt stor glede av en hashtag på instagram som heter #fortheloveoflinen. I så stor grad at jeg faktisk fikk det for meg å skrive et innlegg om dette materialets mange fantastiske egenskaper. 

Lin er en plante som menneskene har utnyttet i mer enn 10 000 år.  Lin er omtalt allerede i Edda og var i mange urgamle skikker knyttet til fruktbarhet. Den Norønne Fruktbarhetsgudinnen Frøya, hadde for eksempel tilnavnet Hørn, - linhøstens gudinne.   

Produksjonen av lintøy var en svært møysommelig prosess den gangen alt arbeidet foregikk manuelt. Det var kun de innerste fibrene på linplanten som ble brukt spinning av garn, og for at fibrene skulle bli myke og banke måtte de bankes, gjerne i flere omganger.  Fibrene ble deretter lagt i urin fra kuer og senere melk for å blekes, prosessen tok mange måneder. Det gjorde lin til et ekslusivt materiale. I dag er prosessen industrialisert og lin har blitt et miljøvennlig og prisene har gått ned. Linplanten krever ikke i nærheten av like mye vann og energi som bomullsplantene for å vokse opp. Og de er i liten grad utsatt for instektsangrep, noe som gjør at de sjelden trenger å sprøytes med kjemikalier.  Linproduksjonen dyrkes hovedsaklig i Europa hvor arbeidsforholdene er godt regulert. Når stoffet i tillegg er slitesterkt gjør det lin til et miljømessig svært gunstig alternativ til bomull.

ALLE GODE EGENSKAPER I ETT

Carl von Linné gav planten navnet linum usitatissimum som betyr "det høyst nyttige", og det er ikke uten grunn.

Linplanten er en anvendelig plante. Linolje er vanlig i behandling og beskyttelse av treverk. Fibrene som kan spinnes brukes til å lage tekstiler, garn og tau.  Linfrø er også et bra kosttilskudd som er vanlig å bruke blant annet i bakevarer. Linfrø og linfrøoljer sies også å ha medisinske egenskaper, både utvortes og innvortes. 

Vevd lintøy er svært slitesterkt. Lin er antiallergis og antistatisk, den gjør det svært velegnet som for eksempel sengetøy og håndklær som jo har mye kontakt med huden.  Linstoff har god even til oppsuging og egner seg derfor godt som kjøkkenhåndklær og badehåndklær. At de i tillegg virker lett antiseptiske er ingen ulempe.

Det finnes dessuten ikke mange tekstiler som overgår lin hva gjelder skjønnhet. 

Er du på instagram kan jeg sterkt anbefale #fortheloveoflinen - her vil du finne lin i alle mulige valører- enjoy! :)