SAMLE PÅ SOMMER

“Flowers always make people better, happier, and more helpful; they are sunshine, food and medicine to the mind.”
― Luther Burbank

Sommeren er på sitt beste, og vi har mange uker til med herlige dufter og vakre blomster foran oss. Her kommer et lite tips til hvordan du kan  nyte sommerens gleder litt lenger.

Å PRESSE PLANTER

Et Herbarium er en samling pressede planter. Skal man gjøre det riktig skal man beskrive planten ved dens latinske navn, og klasse. Dokumentere hvor og når planten er plukket, hvilke egenskaper den har, samt samlerens navn.  

Clyde Collis herbarium fra 1912. Bilde publisert av Lloyd Library and Museum.

Clyde Collis herbarium fra 1912. Bilde publisert av Lloyd Library and Museum.

Herbarium har vært uunnværlig som metode for å katalogisere og skaffe seg kunnskap om planteverdenen.

Som hobbybotaniker trenger man selvsagt ikke gå så grundig til verks. For min del liker jeg bare å samle. Jeg liker tanken på å samle opp litt av sommerens overflod, lage mine egne gode minner som jeg kan bruke til kort, gaver, bilder eller pynte notatbøkene mine med. 

DET ER SÅ ENKELT....

1: Gå ut og nyt sommeren. Plukk de blomstene eller plantene du har lyst til å ta vare på (bare pass på at de ikke er fredet).

2: Legg de på på et papir, - jeg legger mine blomster lagvis, og bruker både avispapir, kvistpapir eller gråpapir eller håndlaget papir, alt ettersom hva jeg vil med de, eller hva jeg har for hånden. Dersom plantene er veldig saftige kan det være greit å legge to lag med papir i mellom plantene for å forhindre at fukt trekker igjennom og ødelegger for noen av de andre plantene.

3: Legg blomstene i press. Enten under en stabel med bøker, i en tvinge eller hva annet du måtte ha for hånden.

4: Vent....
Plantene kan trenge hele  14 dager tid på å tørke skikkelig. 

5: Åpne de forskiktig, og ta de ut. Husk at tørkede blomster kan være skjøre så behandle de varsomt. Nå kan du lime de inn i din dagbok med skriblerier om søte sommerminner, lage nydelige kort, ramme de inn og henge de opp på veggen, eller finne på noe annet gøy med de. 

God sommer!