KARBONISERT TRE

"Forest who is in love with fire will wear black wedding gown in her wedding.” 
 Mehmet Murat Ildan

 

KARBONISERT, FORKULLET, BRENT TRE  SHOU SUGI BAN, YAKISUGI 

KJÆRT BARN HAR MANGE NAVN ... 

Å utsette det øverste laget av treverket for flamme slik at det danner et et tynt sotlag er en eldgammel teknikk for å beskytte mot insekt, sopp, råteskade og (paradoksalt nok) brann. I Norge er denne teknikken hovedsakelig benyttet til utvendig kledning og i gjerdestolper og pæler i kaianlegg. Teknikken er også utbredt i Japan hvor den går under navnet Shou Sugi Ban og Yakisugi.

Jeg begynte å interessere meg for karbonisert tre for noen år siden etter et møte hos trevareprodusenten Svenneby Sag. Ole Svenneby viste og fortalte om deres nye investering og hvordan brenneprosessen er miljøvennlig sammenlignet med andre typer behandlinger da den ikke fordrer annet enn ild og vann, og dessuten er vedlikeholdsfri.

Svenneby Sag er en av få trevareleverandører i Norge som har investert i utstyr til å brenne treverket slik at du kan få det levert ferdig karbonisert. Jeg ble fascinert av den vakre teksturen i det brente treverket og har verket etter å bruke det til noe siden.  Jeg har eksperimentert med  ulike behandlinger for å teste holdbarnet og forhindre soting. Jeg drømte om å bruke det i interiøret, noe Ole overhode ikke ville anbefale på grunn av nevnte sotproblem. 

For utvendig bruk vil regn og vind i løpet av relativt kort tid vaske vekk det ytterste sotlaget og sørge for at treet får en litt lysere gråfarge med tiden. Inne kan man ikke akkurat leve med den naturlige prosessen og må gjøre noen tiltak for å forhindre soting og dryss. 

INSPIRASJONSJAKT

Jeg begynte å lete etter dokumentasjon på bruk og erfaringer og fant spesielt tre designere som overbeviste meg om at dette måtte prøves. 

Den New York baserte Andrianna Shamaris, og hennes "Tripple Burned" møbelproduksjon av resirkulert teak er fantastisk flott. 

Maarten Baas "Smoked Chair" prosjekt er forførende. I dette prosjektet har han karbonisert stoler for å utforske hvordan flammene kan gi kjente objekter en ny karakter. 

Kaspar Hamacher,"Ausgebrannt" (utbrent). bruker flammene som et verktøy ved å uthule stubber ved å fyre opp bål i de. Resultatet er organisk og fantastisk. 

Bildene her er lånt fra deres hjemmesider. (Linker på bilder).

 

EGEN PRODUKSJON

Etter å ha testet  og observert treverket over tid tok vi denne vinteren sats og laget senger, dører og sofa i karbonisert tre i vårt eget hjem.

Vår erfaring er at voks eller linolje ikke binder tilstrekkelig til å forhindre soting med mindre man børster vekk svært mye av det forbrente treet. Vi ønsket å beholde det vakre kullsorte uttrykket og endte derfor opp med å binde med flere strøk lakk.

Du kan i prinisppet brenne alt treverk som er ubehandlet, men treets hardhet og øvrige egenskaper vil selvsagt påvirke resultatet og holdbarheten. Hvor lenge du utsetter treverket for flammer har også konsekvenser for resultatet. Den kullsorte krakelerte overflaten vi har fått frem på treverket i våre møbler tilsier at treet er brent relativt hardt. Det har den baksiden at det ytterste laget av treet er blitt porøst og vi har måttet børste av endel før vi lakket det. 

Det blir mye sot mens man holder på da lakkingen foregår til sist etter at møblene er ferdige. Dette for å kunne etterbrenne der det blir sagemerker, eller sår som følge av tilpasninger. 

Vi er godt fornøyd med resultatet og jeg ser frem til å bruke erfaringene på nye prosjekter i tiden fremover.