OM BIER, BLOMSTER OG BIVOKS ...OG GLEDEN VED Å SKYNDE SEG LANGSOMT


Everything takes time. Bees have to move very fast to stay still.
- David Foster Wallace



Tenk om vi kunne lagre litt av sommeren på boks, så vi kunne slippe den ut litt etter litt,
- posjonere den gjennom en lang og mørk vinter?


Vi mennesker har dessverre ikke evnen til å lagre sommeren, men det har biene. I regnfulle vårdager, lange solfylte midtsommerdager, lune sensommerkvelder og helt til høstmørket gjør biene langsomt kryper nærmere, flyr de rundt, fra blomst til blomst. Sanker utrettelig. Tilbake i bikuben blir nektar på magisk vis gjort om til honning, og bivoks. 

Gjennom små kjertler biene har på kroppen produserer de voks, som brukes til å bygge opp cellestrukturen i bikubene. Fargen på voksen avhenger av hva slags planter biene har beitet på.

Bivoks består av ca 70% fettsyrer, 15% frie syrer, 12% karbohydrater og 1% frie alkoholer.* Den har et smeltepunkt på ca 62°C, og den mykner allerede ved ca 30 grader. Til sammmenligning har stearin et smeltepunkt på 72 grader. Bivoks er et fantastisk materiale som kan brukes til veldig mye forskjellig. 

Du vet sikkert at når du brenner stearinlys inne som inneholder parafin så forurenser du luften? Men du visste kanskje ikke at et lys av bivoks sies å ha den motsatte effekten? Ikke bare er de rentbrennende, men de renser samtidig lufta fordi de frigir negative ioner som binder til seg støv og andre partikler som forurenser inneluften. 


SLIK LAGER DU LYS AV BIVOKS


Å dyppe egne lys av bivoks er særdeles enkelt og noe alle kan få til, men det kan være ganske tidkrevende. 

Du smelter voksen i vannbad, klipper til ønsket lengde på veken som du binder fast til en pinne og begynner å dyppe. Det kan være lurt å bruke en metallboks eller annet som leder varme godt, men tenk på at det er vanskelig å rengjøre den for voks etterpå så ikke bruk din fineste kakeboks. Dersom du vil ha høye lys må du bruke en høy boks. Du kan fylle på med kokende vann når voksen har smeltet. Da vil voksen flyte oppå vannet og du får dyppet lyset på vei opp og ned i voksen uten å fylle på med store mengder voks du ikke får utnyttet.  

Det krever en god porsjon tålmodighet, men det er en hyggelig prosess, og den herlige lukten som sprer seg i huset mens du holder på er en bonus i seg selv. Det er også et bra tips å dyppe lysene ute om vinteren (lag et vannbad på bålet eller grillen for å holde voksen flytende). Da vil den kalde luften gjøre at vokslysene stivner raskere mellom hvert dypp.  Om du ikke vil eller har anledning til å stå ute når du lager lys, kan du også veksle mellom å dyppe lysene i kaldt vann og varm voks. 

Du kan gjerne blande bivoks for å gjøre lysene litt fastere, min erfaring er også at de da brenner litt saktere. Jeg pleier å ta vare på stearinstumper og smelte de om sammen med bivoksen. Slik får jeg samtidig brukt opp igjen gamle lysstubber som ellers ville gått i søpla. Man kan også bruke parafinvoks, men jeg er ikke så glad i det da den soter og forurenser mer enn ren stearin gjør. 

Veker kan man få kjøpt på hobbybutikker. Jeg har også eksperimentert med lin og hampveker og synes det har fungert bra. Det er viktig at veken ikke blir for høy, da brenner flammen høyere, og lysene smelter for fort. Dersom du skal lage tykke lys (kubbelys feks) er det viktig at veken er tykkere. For at lyset skal brenne jevnt og pent. 

Det sies at lyset fra et honningvokslys har akkurat samme fargespekter som sollyset har om sommeren. Jeg vet ikke om det er noe i det, men jeg liker tanken på det. Et lite streif av sommer hver gang vi tenner et lys. 

Marianne Vigtel Hølland

Slow Design Studio is a creative studio, working to counteract fast life and the disappearance of local traditions. Through a Slow approach to design and communication, I want to promote reflection and a more conscious approach to how the everyday choices you take has consequences, for yourself and others. Slow Design is not a pace, it is a mindset.

http://www.slowdesign.no
Forrige
Forrige

DEN STILLE VINTEREN

Neste
Neste

FØLELSE FOR FLATER