VERDENS BESTE SPINNERE

Å bevege seg i naturen før morgengry kan være en magisk opplevelse. Flittige vevere har jobbet intenst gjennom natten og laget fantastiske kunstverk du kan nyte i soloppgangens glød.

Edderkoppsilke lages i edderkoppens kropp. Flytende proteiner gjøres om til sterke fibre som både er lette, elastiske og sterke. Så fort den kommer i kontakt med luft herder den til edderkoppsilke.

Mennesket har til alle tider latt seg fascinere og inspirere av denne forunderlige veversken. I ulike kulturer er edderkoppens nett benyttet som symbol på såvel livet, skjebnen, livets fristelser og synden.

Silketråden fra en edderkopp kan strekkes 40 prosent før den ryker, og trekkstyrken er hele fem ganger større enn stål. Forskere over hele verden forsøker å etterligne edderkoppens spinn, men kan foreløpig bare drømme om å gjenskape materialer i samme kvalitet.

Kilder:

Illustrert Vitenskap IV nr 14, 2008