UUNNVÆRLIG ULL

Ull som materiale kommer høyt høyt opp på min favorittliste. Faktisk vil jeg si at den er helt uunnværlig, såvel i garderoben som i interiøret. 
Ingenting slår en god ullgenser på en kjølig dag, for ikke å snakke om ullsokkene. Jeg går barbent hele sommeren, og drar på meg ullsokkene så fort dagene blir kjøligere. 

Fordi fibrene i ull er en form for protein, mens bomull er en form for karbohydrat har de to tekstilmaterialene helt ulike egenskaper.  Ull varmer, isolerende, virker temperaturregulerende, det puster godt og  det største mirakelet; det beholder de gode egenskapene selvom du blir våt. 

Visste du at dersom du velger ull som er skånsomt behandlet eller helt ubehandlet er den selvrensende? Det vil si at det aldri kommer til å lukte svette av en ullgenser dersom du lufter den godt mellom treningsrundene. Det regulerer derimot varmen langt bedre enn bomull og syntetiske klær som ofte føles klamme og ubehagelige mot huden etter en stund. 

 

slowdesign_norskull.jpg

NORSK ULL ER ET MILJØVENNLIG MATERIALE

Denne høsten har det vært flere oppslag i media om garnprodusenter, og ullas opprinnelsesland og flere av de store miljø og forbruker organisasjonene har stilt seg kritisk til ull som bærekraftig materiale og ber oss velge syntetiske produkter som for eksempel fleece laget av resirkulerte plastflasker i stedet. Det er en påstand jeg har vondt for å godta. I beste fall må den nyanseres. Norsk ull er et fantastisk og miljøvennlig produkt. Faktisk fikk man i 2015 som det første land i verden miljøsertifisert norsk ull med Svanemerket*. Norske sauer går ute store deler av året og lever i det store og hele gode liv. Det norske klimaet tilsvarer at de er lite plaget av insekter, og ulla har dermed ikke behov for å sprøytes med kjemikalier slik som er vanlig i mange andre land. Den norske ulla har høy kvalitet, slitestyrke og glans. Tar du godt vare på ullklærne dine, vasker de sjelden og for hånd har du også glede av de svært lenge. I vår familie er både, votter, strømper genserer og strikkejakker fra foreldre og besteforeldre fortsatt i bruk. Noen stoppemerker og skinnlapper hist og her gjør plaggene bare sjarmerende.

De siste tiårene har norsk ull nærmest blitt utradert fra markedet da de store produsentenetjener mer på å importere ull og garn fra utlandet. Det kan vi som forbrukere gjøre noe med ved å øke bevissthetsnivået og etterspørselen etter norsk ull. 
Jeg jobber nå med en artikkelserie om små produsenter som jobber hardt for å bevare og utvikle produkter av høy kvalitet basert på norsk ull.  Jeg gleder meg til å gi dere tips om gode norske alternativer. Både med tanke på miljøvennlig ull, bærekraftige produkter, etisk dyrehold og ikke minst for å  støtte opp om norske produsenter.

* Kilde:  http://www.norilia.no/aktuelle-saker/den-norske-ulla-er-gronn-article37475-13355.html