KRANSEBINDING

LAG EN VILTER ADVENTSKRANS

Kransen er et eldgammelt symbol, brukt av mange ulike kulturer, i minst 2500 år.  Den symboliserer ulike ting i ulike kulturer, men den runde kransen er mye brukt som symbol på evighet. Skikken med å pynte med adventskranser før jul kommer fra Tyskland. *

Jeg liker godt å pynte med kranser av naturmaterialer som jeg samler gjennom høsten. Nå har jeg igjen vært på besøk i Blomsterhagen på Abildsø og fått mange gode tips til hvordan man kan binde sin egen adventskrans. (du kan lese mer om Blomsterhagen på Abildsø her)

villvinkrans2.jpg

MATERIALER

Det er mange materialer som egner seg til kransebinding, og det er også gøy å eksperimentere med nye materialer. 

Planter som egner seg godt til tradisjonelle grønne kranser er einer (og det lukter jo i tillegg så godt), buksbom, mose, edelgran, furu og gran. 

Fra hagen kan de tvære gøy å eksperimentere med klatreplanter som villvin, hule og kaprifol. Kvister fra bjørk og rogn, hassel, pil og or kan også gi fine kranser, for ikke å snakke om kvist fra lerk med sine vakre kongler. 

Du kan også bruke grønt som mose og lav, eller tyttebærlyng. Blåbærlyng med sine flotte grønne kvister kan også bli flott.  Du kan også pynte kransen med det du finner i naturen for eksempel nype, lav, mose, kongler, kastanjer, rognebær eller andre bær. 

Materialene er der ute, bare husk å høste de skånsomt så du ikke skader naturen (og spør grunneier om du er usikker på om du får lov). 

Du kan høste materialer hele høsten, og spare de til jul.  De bør oppbevares kjølig og fuktig, hvis det er ferskt grønt. 

 

VERKTØY

Det er ikke mye verktøy som kreves for å binde kranser, men noen ting kan gjøre det enklere å få et fint resultat. Du trenger vilkletråd/ståltråd til å binde materialene dine til kransen . Den kan enten være usynlig (sort eller grønn) eller du kan velge en i gull eller sølv og bruke den som endel av dekorasjonen. 

Det kan være lurt å ha en god blomstersaks, eller rosesaks til å klippe av kvister, og du vil også  trenge en avbitertang til metalltrådene dine. Ikke bruk blomstersaksen til det, da blir den skjem. 

Et lurt tips fra blomsterbøndene er å gå til anskaffelse av romernåler, som du kan bruke til å feste ekstra pynt eller rette opp i en krans som ikke ble tett nok når du er ferdig med å surre den. 

Det er mest behagelig å stå og jobbe når du lager kranser, og et bord med god plass til alt du trenger er praktisk. Har du plass til å stå ute er det fint da det blir endel bøss mens du holder på. 

IMG_3524.JPG
halmkrans.jpg
myrtetråd.jpg


TEKNIKK

Det er mange måter å lage en krans på, veldig ofte starter man med et utgangspunkt, enten det er en tynn ståltrådkrans, halmkrans eller en greinkrans. 

Prinsippet blir det samme men uttrykket blir ganske ulikt med de tre variantene. Lager du deg en ståltrådkrans kan det være et godt tips å teipe den med florateip om du ikke ønsker at ståltråden skal synes. Den er også litt klebende så det hjelper deg også med å holde materialene på plass.

Velg deg ut de materialene du ønsker å bruke og start å vikle rundt grunnkransen. (Evt lag deg en grunnkrans av kvister først).  Dersom du jobber med lange kvister husk at du alltid vikler kvistene samme vei. Det blir penest.  Unge kvister er mykere enn eldre og lettere å forme.  

HOLDBARHET

En krans av naturmaterialer vil selvsagt ikke vare evig, selvom jeg har kranser i hagen som jeg laget for mange år siden. Bruker du levende materialer vil de tørke inn å dø avhengig av hvor tørt og varmt de har det. Utendørs kan kransene holde svært lenge. Ønsker du å ha en grønn krans innendørs kan det være lurt å legge den kaldt om natten og dusje den jevnlig med vann, da vil den holde lenger. 

KURS OG UTSTYR

blomstergartnere.jpg
blomsterhagen.jpg


I Blomsterhagen på Abildsø kan du få kjøpt det du trenger av utstyr til din kransbinding. Du kan også melde deg på deres kurs i kransebinding om du ønsker å lære det ordentlig, og om tiden ikke strekker til kan du jo ganske enkelt stikke innom å kjøpe en av kransende de har bundet for deg. Garantert miljøvennlige og kortreiste materialer!  

*Kilde: Wikipedia og NRK.no

Marianne Vigtel Hølland

Slow Design Studio is a creative studio, working to counteract fast life and the disappearance of local traditions. Through a Slow approach to design and communication, I want to promote reflection and a more conscious approach to how the everyday choices you take has consequences, for yourself and others. Slow Design is not a pace, it is a mindset.

http://www.slowdesign.no
Forrige
Forrige

LA VEGGENE PUSTE

Neste
Neste

LYSTHUSET