LA VEGGENE PUSTE

Foto: Filippa Tredal

Foto: Filippa Tredal

Å MALe MED mineraler

Jeg liker å male.  Å gi noe et strøk maling er en kjær metode for forandring, og elsker den umiddelbare følelsen av fornyelse det gir. Jeg liker derimot ikke lukt av maling, eller den gufne følelsen av å forpeste omgivelsene med giftige gasser og kjemikalier.  Da jeg for endel år tilbake oppdaget mineralmaling ble jeg lykkelig, malingen er miljøvennlig, luktfri, og blir bare finere om du bruker en litt "uvøren" maleteknikk. Det passet meg helt perfekt.  Kalkmaling er diffusjonsåpen, det vil si at malingen puster, den slipper fuktighet ut og inn, noe som gjør at den ikke flasser av når du feks maler en mur, slik vanlig murmaling kan ha en tendens til å gjøre. Dette gjør at fargen vil kunne forandre seg noe over tid, da den tar opp fuktighet. Jeg synes det er godt å tenke på at veggene som er malt med kalkmaling ikke blir "kvelt" men får lov til å puste.  Jeg liker også godt hvordan den naturlige, matte malingen kan tilfører et rom både ro, og dybde.

Kalkmaling er en tradisjon med røtter helt tilbake til oldtiden, men har i mange år vært mer eller mindre utkonkurrert av nyere malingtyper som inneholder lateks, olje eller akryl. De siste årene har  imidlertid kalkmalingen kommet tilbake på markedet, og har nå vokst seg stor, og det dukker stadig opp flere produkter i markedet. Jeg har brukt og testet mange av de. I det siste har jeg blitt veldig glad i produktene fra Kalklitir.

slowdesign_pulver.jpg

KALKLITIR

Kalklitir er islandsk og betyr ganske enkelt kalkfarger. Det er også navnet på et lite islandske familieselskap som produserer miljøvennlige og mineralbaserte overflateprodukter.  Det er rene naturprodukter som kun inneholder kalk og pigment fra stein.  At malingen ikke inneholder noen former for kjemikalier eller tilsetningstoffer gjør at den heller ikke avgir noen avgasser som kan være skadelig å puste inn. Riktignok virker kalk svakt etsende på huden, så vær eventuelt obs dersom du har sart hud, eller omgås produktene mye. (jeg har ikke hatt behov for å bruke hansker med denne malingen, men opplever til gjengjeld at hendene blir veldig tørre). 

slowdesingn_kalklitir_produkter.jpg
slowdesign_kalklitir.vegg

For det andre selges produktene i pulverform. Det gir store miljøfordeler både i form av mindre utslipp av CO2 da vi tilsetter vannet selv. OG holdbarheten på pulveret er lang, i motsetning til annen maling som etter åpning har begrenset holdbarhet. Det betyr at du kan blande ut så mye pulver som du trenger og lagre resten tørt og kjølig, til du måtte trenge den igjen.

Og pulverformen gjør det enkelt og veldig morsomt å blande sine egne farger med Kalklitir. Det er rett og slett en fleksibel og super måte å gi både møbler og rom i huset en miljøvennlig og rask makeover. Du kan male de fleste flater med malingen fra Kalklitir bortsett fra plastikk (vel jeg har gjort det også), men du må kanskje grunne de først. Du kan lese mer om hvordan du får best resultater på Kalklitir sine hjemmesider. (Alternativt kan du bryte reglene og eksperimentere på egenhånd og for egen risiko slik jeg ofte gjør. ) 

I produktserien fra Kalklitir finnes det også en type pigmentert murpuss kalt Kalei. Jeg vet ikke om du noen gang har forsøkt å pusse en mur med "vanlig" murpuss. Det har jeg, og teknikken som skal til for å få  pent resultat kommer ikke av seg selv. Kalei er derfor en langt mer takknemlig variant. Den kan du ganske enkelt stryke på med pensel. 

Det tredje og foreløpig siste produktet i serien kalles Kalkstuc og er en mineralbasert leirpuss (tilsvarende betongpuss som er mer vanlig). Det kan legges på gulv, kjøkkenbenker, badevegger også ute. Den leveres i fire ulike naturlige fargetoner som spenner fra mørk grå, nesten sort til helt lys, bortimot hvit. Jeg har brukt produktene fra Kalklitir på flere prosjekter og er veldig fornøyd.  Du kan lese mer på Kalklitir sine hjemmesider