SLIK STRIKKER DU DIN EGEN ADVENTSSTJERNE

 

En slik strikkestjerne er full av personlighet og sjarm og er lett å strikke. Jeg liker det uperfekte håndlagede preget og sørger for å legge inn hull med å variere maskestørrelsen (strikke løst og stramt). I  tillegg tover jeg den lett for hånd før jeg monterer den, for å gjøre den litt mer fluffy og samtidig stivere i teksturen. Da filtreres lyset så vakkert igjennom maskene. 

SlowDesignStudio_adventstjerne.jpg

DETTE TRENGER DU: 

Avhengig av lengden på ledningen, og størrelse på stjernen du vil strikke, men ca 100 gr med ren ull, dvs garn som kan toves. Jeg bruker her garn av gammelnorsk spælsau normalt beregnet for pinnestørrelse 4.

Middels tykk ståltråd (den må være stiv nok til å holde formen når du har tredd den igjennom strikketøyet).  Du kan også bruke en ferdig metallstjerne dersom du vil ha en mer perfekt stjerneform. 

Lampeledning, sokkel og stikkontakt. Du kan få kjøpt dette på de fleste lampeforretninger. Dersom du vil kle inn ledningen slik jeg har gjort kan du ikke ha påmontert støpselet da du trenger å trekke ledningen gjennom strømpen. 

Strømpepinner str 4
Rundpinner str 8 (lengden spiller ikke så stor rolle da vi strikker frem og tilbake). 

LEDNINGSSTRØMPE

Start med strømpe til ledningen, jeg har brukt pinne nr 4, og lagt opp 6 masker. Pass bare på at strømpen ikke blir for trang slik at du sliter med å trekke ledningen igjennom. Du kan enten bruke tre strømpepinner og strikke rundt og rund, eller du kan bruke to pinner og skyve maskene frem og tilbake på pinnen.  Strikk til strømpen din er like lang som lampeledningen du skal bruke, da legger du ledningen til side og begynner på stjernen.  Du kan selvsagt også droppe strikkeledning og kun strikke stjernen.

STRIKKESTJERNE

Stjernen strikkes i to deler og monteres sammen til slutt. Bytt til tykkere pinner og/eller strikk hullmønster for at lyset skal slippe bedre igjennom.  Jeg bruker minimum pinne nr 8 og varierer hullstørrelsen  på mine adventsstjerner. 

 Ettersom dette er håndlagede stjerner som gjerne vil ha sitt eget personlige uttrykk synes jeg egentlig at du kun bør ta utgangspunkt i min oppskrift men lage den til din egen. Jeg har strikket glattstrikk (altså rett på rett og vrang på vrangen) på denne, men det er jo ingenting i veien for at ikke du kan gjøre noe annet. 

Jeg starter på toppen av stjernen og legger opp tre masker, deretter øker jeg med to masker for annenhver pinne. Når den første stjernearmen er lang nok bytter jeg over til rund pinner (om du ikke allerede har gjort det) og øker tilsvarende antall masker på hver side av «stjernekroppen» tilsvarende lengden på den første spissen jeg allerede har strikket.  (Dvs har jeg strikket tretten pinner legger jeg opp tretten masker på hver av de to armene). Her må du selv vurdere størrelsen på din stjerne og strikke det antallet pinner, og masker som tilsvarer størrelsen du ønsker deg på din stjerne.

 Feks legger jeg opp 13 masker på den ene siden av stjernekroppen, og strikker tilbake og fortsetter ut med 13 masker på andre siden. Maskene kan du legge opp enkelt ved å bare lage løkker rundt pinnen. Deretter feller jeg en maske i starten og slutten av hver pinne, dvs altså feller jeg for hver pinne til jeg sitter igjen med like mange masker som jeg hadde før jeg la opp de ekstra maskene til de to stjernearmene. 

Resterende masker skal nå deles inn i de to stjernebena. Jeg strikker først det ene. Altså snur jeg halveis og strikker frem og til bake på det ene benet mens jeg lar de resterende maskene hvile.  De to første maskene etter at jeg har snudd pinnen strikker jeg sammen. Ytterst på pinnen legger jeg til en ekstra maske. 

Deretter strikker jeg glattstrikk frem og tilbake på det første stjernebenet. For hver annen pinne feller jeg en maske innerst slik at stjernebenet peker litt utover. Litt avhengig av hvor stor du vil strikke stjernen kan det hende du  må legge opp flere masker på "utsiden" av benet, for at ikke «foten» skal bli for liten og spinkel ift resten av stjernen. Her kan du prøve deg frem og vurdere selv.  Når du har kun to masker igjen trekker du tråden igjen og fester. 

Når en fot er ferdig gjør det du samme på den andre foten og dermed har du strikket en stjerne. 

Du skal nå lage en stjerne til som skal danne baksiden av din stjernelampe. Ikke fortvil om du synes strikkeprosjektet ditt ikke ligner særlig mye på en stjerne.  Stjerneformen kan justeres i monteringen.

MONTERING

Når begge sidene av stjernen er ferdig kan du finne frem ståltråden og veve den gjennom ytterkanten av stjernen. Jeg synes det er enklest å  tre ståltråden gjennom den ene stjernen først, før jeg syr den andre stjernedelen på med nål og garn. 

Dersom du har strikket en lampeledning trekker du den på ledningen før du monterer lampen til stjernen.  Det kan være ganske tungt å trekke den igjennom om du har strikket den stramt, men det hjelper å tape en tynn strikkepinne til ledningen.

Lampeledningen trekker jeg inn gjennom toppen av stjernen til slutt. Husk også å beholde en stor nok åpning mellom «bena» på stjernen til at du enkelt kan sette lyspære inn lampesokkelen senere.  

Til sist former du stjernen slik du vil ha den. 

Prøv deg frem slik du synes det blir finest. Dersom du ikke liker å strikke, men allikevel ønsker deg en slik strikkelampe kan du kjøpe en av mine her. 

NB: Husk at «gammeldagse» glødepærer og halogenpærer blir varme og kan svi garnet. Bruk nye LED pærer i lampene. De avgir ikke varme og utgjør dermed ingen fare. 

Og du - hvis du ikke gidder å strikke den selv kan du alltids komme på julemarkedet til helgen og kjøpe en av meg. ; )

Oppskriften stod på trykk i Vakre Hjem og Interiør nr 8 2017.   Foto: Filippa Tredal