LYS OPP ÅRETS MØRKESTE DAG

EN ENKEL MARKERING AV VINTERSOLHVERV

21. desember er årets mørkeste dag, nå ligger den nordlige halvkule 

På dagen for vintersolverv er jorda i en posisjon i sin runde rundt sola der nordpolen på grunn av jordas helning vender mest mulig vekk fra sola.  Da vil sola nå sin sørligste posisjon på himmelen, og deretter vil den igjen bevege seg nordover. I fjor skrev jeg en artikkel om hvordan vi mennesker på den nordlige halvkule alltid har markert vintersolverv. Du kan lese den her

Julbord_15.jpg

Å følge naturens rytme, å kjenne at jeg hører til, er viktig for meg. Det er ikke mye som skal til først og fremst handler det om tilstedeværelse. I år blir det ingen markering i vårt lysende glasshus. Vi reiser på fjellet for å feire jul, og jeg tenker å markere det at solen "snur" ved å tenne våre "hjemmedyppede" bivokslys når vi kommer frem i kveld. 

slowdesign_bivokslys.jpg

Det sies at lyset fra et honningvokslys har akkurat samme fargespekter som sollyset har om sommeren. Jeg vet ikke om det er noe i det, men jeg liker tanken på det.

Julbord_14.jpg

Velkommen tilbake kjære sol! 

En enkel beskrivelse over hvordan du selv kan dyppe dine egne lys finner du her. 

Jeg hadde også gleden av å få inspirere Svenske Lantliv`s lesere i deres siste utgave for året. Bildene er fra denne artikkelen og er tatt av Filippa Tredal.  Den vakre keramikken er fra Ragnhild Wik. 

Kilde:Illustrert vitenskap