LANGSOM HAGELYKKE

Everything that slows us down and forces patience,
everything that sets us bak into the slow circles of nature,
is a help. Gardening is an instrument of grace.
May Sarton

 IDEER TIL EN SLOW HAGE

Denne våren hadde KK en hagespesial, hvor vår jeg fikk utbrodere tanker om egen hage, og hvordan jeg har brukt tid og kreativitet til hjelp når hagen langsomt har blitt formet av oss som bor her.  Jeg er hverken gartner eller landskapsarkitekt og min hage er på ingen måte perfekt, men jeg tilbringer mye tid i hagen hele vår- og sommerhalvåret, og jeg utvikler hagen med de samme prinsippene jeg legger til grunn når jeg designer.  Hagen er for meg en lekegrind, og et sted for rekreasjon, utprøving av ideer, avslapning og glede. Her er noen innspill og ideer som du selv kan tenke på om du ønsker å la deg inspirere av slow tankegangen i egen hage. 

tenk økologi

En hage er som et lite økosystem i seg selv. Lag en hage som ønsker alle velkommen. Ikke drep mikroorganismene med giftige sprøytemidler.  Komposter hageavfallet så har du tilgang på økologisk jord.  Velg planter som sommerfugler, bier og humler også vil kose seg med. Inviter fuglene til et vannbad. Legg til rette for pinnsvin (så får du mindre problemer med snegler)...  Velg naturmaterialer som tre, terrakotta, keramikk, stein fremfor plastikk. Plant spiselige planter som salat, urter og spiselige blomster, frukt og grønnsaker, så beriker du hagen på flere måter.  

TA UTGANGSPUNKT I DET SOM ER

Bruk ville vekster i bedene. Det gir et fint naturlig preg på hagen, og plantene trives jo allerede i området så det er større sannsynlighet for at du lykkes med de, og ugress er bare ugress om det er uønsket.  Jeg har blant annet plantet hvitveis, forglemmegei, grantrær og bregnesorter i min hage. Det kan også gi spennende kontraster om man setter de sammen med mer eksotiske planter. 

Bruk det du har for hånden, lag en benk av en gammel bjelke, eller et utebord av en gammel dør. Dekorer med ting du finner i skogen, på fjellet eller i fjæra, vakre skjell, steiner, drivved fjær eller rust.

LAG SELV

Lag noe selv. Ønsker du deg en stor blomsterkasse? Snekre den selv da vel. Det er ikke så vanskelig og om den blir litt skjev kan den vel allikevel være full av sjarm. Strikk et deilig slumreteppe til kjølige kvelder. Lag lyslykter av gamle sylteløyglass. Let på loppemarkeder og på finn.no etter det du trenger før du kjøper noe nytt. 

Plant stauder som kan deles og eventuelt byttes bort med andre. Da har du i tillegg til god tilgang på egne planter også fine gaveideer.

VÆR TÅLMODIG

La hagen få lov til å utfolde seg over tid. Observer hvordan solens gang påvirker hagen, og hvilke planter som trives hvor.  Ikke tenk at alt må være perfekt, eller helt ferdig før du kan slappe av. Kos deg med prosjektene og nyt å være underveis.  

LA HUMLA SUSE

Men det viktigste av alt er kanskje å nyte sommeren. Den er jo så kort her nord, dagene med sol og varme er så få. Hater du å luke? Så la vær,  aksepter heller ugresset som en del av estetikken i hagen.  (det er nemlig fult mulig å se skjønnheten i en brennesle også, dessuten er den veldig sunn og smaker herlig som pesto). En frodig og vilter hage kan være like spennende som en stramt frisert en. Inviter venner på en forfriskende drink, les en bok, plukk blomster eller legg deg i hengekøya og lytt til humlene ...

GOD SOMMER!    

Tusen takk til Filippa Tredal for alle de flotte bildene og Tone Kroken for styling!  Bildene sto på trykk i KK nr 17(2017. Du kan lese hele artikkelen her.