MODEN

kunsten å bære alderen med visdom

Vi lever i en tid som dyrker det ungdommelige. Den ytre skjønnheten. Å fremstå umerket av tiden og egne livserfaringer synes å være idealet. Danseren Vibeke Vigeland vet mye om det. Både som danser og dansepedagog, med mer enn 30 års erfaring som daglig leder av dansestudioet Bajazz har hun sett mer enn de fleste hvordan tidsånden påvirker jenter og kvinner, gammel som ung. 

 
Foto: Marianne Vigtel Hølland

Foto: Marianne Vigtel Hølland

 

For litt over to år siden gjennomførte Vibeke Vigeland en seremoni. Seremonien var en symbolsk handling, et mentalt samtykke. Hun hadde fylt femti, hun hadde kjent overgangsalderen på kroppen, og hun opplevde det som hun stod på terskelen til en annen tilværelse.  

Jeg kunne valgt å klamre meg fast i det som har vært, tviholde på følelsen av ungdom, sa hun, men jeg ble sliten bare av å tenke på det. Vi blir jo eldre enten vi vil eller ikke. Jeg ønsket å gå inn i overgangen med tryggheten og erfaringene fra alle aldre og år. Jeg ønsket å være den støtten de unge trenger. Jeg ville inspirere og oppmuntre. Jeg ville fortsette å bidra, skape og ha det spennende men på en annen måte enn før, fordi JEG var forandret.  Så jeg valgte å hoppe i det, gi slipp på det som har vært. Samtykke til å bli eldre.

Seremonien ble en feiring av det som hadde vært, men i enda større grad alt det som skal komme. Jeg ville møte overgangsalderen med spenning, undring og forventning. Bruke det som en anledning til å endre det i livet mitt jeg ønsket å gjøre noe med.

Vibeke traff en nerve med i sin søken etter inspirasjon til temaet og fikk oppmerksomhet i riksdekkende medier, både i radioen, på tv og avisene. I så stor grad at hun skjønte at dette var noe hun måtte ta ansvar for å bringe videre. Hun sier at vi trenger kloke forbilder, modne damer som viser vei. Kvinner som står støtt i seg selv og tør å stole på at alderen har en verdi. 

Og slik ble denne boken til.

 
moden_forside2.jpg
 

Når hun kom til meg var hun godt i gang med å skrive manuset til boken og ville ha hjelp til å sette designet. Vi har vært innom mange mulige måter å gjøre det på, men det løste seg mye selv da Vibeke deltok i danseforestillingen  MELP - MENNESKER ER LAGET AV PORSELEN.  Bildene av Vibekes som danser med en stor ballong ble den perfekte illustrasjon av hvordan vi fyller vår mentale sekk med erfaringer, opplevelser og tanker - alt det som utgjør et liv. I tillegg har vi brukt stemningsbilder fra naturen og et broderi av bokens symbolske ledestjerne; åttetallsstjernen.
Den inneholder åtte deler (et for hvert stjerneblad) og hver del tar for seg de viktigste energsentrene i kroppen, og gir mentale og fysiske øvelser man kan gjøre for å komme nærmere seg selv. Den er satt i større font enn det som er vanlig for at man skal slippe å ta frem lesebrillene når man leser i den.

Dette er ikke en bok som lover deg lykke, glede og fremgang. Det er en bok som inspirerer deg til å hente frem kraften som bor i deg. Den er rå i form og uttrykk. Språket er direkte, og tar utgangspunkt i kroppens erfaringer. Bildene er rå i uttrykket og den er trykket med plantefarger  uten bruk av skadelige kjemikalier. All energi i trykket av denne boken kommer fra vinden . Papiret er miljøsertifisert, og boken er sydd sammen, ikke limt. Omslaget er hverken vokset eller lakket. Det vil føre til at den lettere vil få riper og "rynker".  

Det er helt greit!

Bokens lanseringsfest vil være under fullmånen, på Litteraturhuset i Oslo søndag 3. desember. Alle er velkomne!  Les mer om eventet her.

Du kan besøke nettsidene til boken her, og der kan du også bestille boken .