GJENFORENEREN

"Noen må bevege seg sakte i en annen retning. "

IMG_4929.jpeg

Jeg møtte Jannik gjennom hennes samboer Maria, som er innehaver av yogastudioet Solskogen Yoga (mer om det senere). Men det er kanskje mer riktig å si at hun traff meg lenge før det. Gjennom kunsten sin, og ikke minst sine egne refleksjoner som hun stadig deler med omverdenen på Instagram. 

Jannik er kunstner og Zen Coach. Hun sier at hun alltid har vært opptatt av mennesket, og essensen i det menneskelige. Jannik fremstår tøff og hudløs på samme tid. En som går til krig mot tidsånden, - med sin egen sårbarhet som våpen.

Det er umulig å ikke bli berørt.

IMG_E0280.jpeg

 

ET KUNSTPROSJEKT

Jeg kunne skrevet om hvilket som helst av Janniks kunstprosjekter, de berører meg alle. Allikevel ble det dette.

Reconnectors. 
De er laget av einer, eik, or, bjørk, rogn, osp, ask, kastanje, bøk og lind. Hugget og formet med øks. At de ikke er slipt ned gir objektene en tiltalende råhet. De mange sporene etter øksen er forunderlig myke. Det bidrar til å gjøre treverket mer tilgjengelig for oss. For meg fremstår en reconnector som en vakker kjærlighetserklæring til skogen.

IMG_1913.jpeg
IMG_E3595.jpeg

Disse to stammer fra en Bjørk som falt for sterk vind, vinteren 2017. Bjørka sto på sørsiden av Sognsvann, den falt ned på mosegrodd bunn. Den var gammel for bjørk å være ca 66 år gammel. Sterk, og solid selv når den var falt.- Jannik.

 

Å FORME I SAKTE TEMPO

Det startet mens Maria og Jannik fortsatt bodde i byen (nå har de flyttet til Nesodden). I en periode valgte Jannik skogen, utenfor byen, som sitt studio. Hun jobbet med trær og erfarte hvilken beroligende effekt de hadde på henne. Så hun laget seg en treskulptur. En liten figur som lot seg stryke og holde i hendene når hun savnet roen hun opplevde blant trærne. Et beroligende meditasjonsobjekt, - en reminder om at roen er der ute. I skogen.

En Reconnector formes hovedsakelig med hjelp av disse to verktøyene. En øks og en kniv.

En Reconnector formes hovedsakelig med hjelp av disse to verktøyene. En øks og en kniv.

Mens Jannik jobber med objektet "lader" hun det med gode intensjoner.

Mens Jannik jobber med objektet "lader" hun det med gode intensjoner.

En Reconnector er en påminnelse om vi  har et grunnleggende behov for å roe ned. Vi må balansere våre hastige hverdager med saktere tempo. Å forme tre med håndverktøy, skape med hendene er en langsom øvelse. Det krever tålmodighet. Jannik sier det også er en påminnelse om at vår menneskelighet ikke er hevet over annet liv på denne planeten. Vi er på lik linje med dyrene, plantene, naturen. Vi er også natur.

IMG_E4919.jpeg

Denne er fra et ukjent tre. Grenen ble funnet langs Akerselva i Oslo. Den var helt tørr når jeg fant den og hard som bare hardt tre kan være. Jeg lagde 5 Reconnectors fra denne grenen, inkludert min egen. - Jannik.

 

Reconnectors lages av falne trær.  Enten det er vind, snø, lyn eller tørke, trærne er ikke felt av mennesker, men av naturen selv. Hver Reconnector er dessuten "ladet» av Jannik med intensjoner og gode tanker før hun sender den fra seg. Den er således allerede fylt av kjærlighet, ro og god energi når du mottar den. Alt du trenger å gjøre er å ta i mot. Målet er å gjenforene 100 mennesker med 100 trær.  Så langt har mennesker i Norge, Sverige, Australia, England og Italia blitt gjenforent. 


En av de er meg.

Du kan lese mer om Jannik Abel og hennes virke som kunstner på jannikabel.no og som Zen Coach på livingexploration.no.  Alle foto i artikkelen tilhører Jannik Abel og er gjengitt med tillatelse.