KUNSTEN Å NYTE HØSTEN...

 
 
slowdesign01.jpg

Det er alt blitt sent på høsten.

Luften dirrer ikke mer.

- Nils Collett Vogt

Den kommer så forsiktig. I starten er tegnene små, mørket faller tidligere om kveldene, det hviler et kjøligere drag i luften, det dugger på vinduene om morgenen. Man vil liksom ikke helt innse det. Men det er sant. Høsten kommer ugjenkallelig. Og etter en ualminnelig lang og varm sommer er den kanskje ekstra kjærkommen?

 
slowdesign_16.jpg
slowdesign13.jpg
slowdesign14.jpg

Ulike årstider innbyr til ulik bruk av hagen. Om høsten trenger du ikke lenger være redd for å tråkke ned spede spirer i hagen. Du kan glede deg over de siste blomstene og nyte fargespillet i bladverket etterhvert som de slutter å samle næring. Dagene er fortsatt varme, men det hviler en stille ro over høstsolen. Den er ikke like intens og man kan nyte de lune strålene uten å beskytte seg. Det er med andre ord ingen grunn til å krype opp i sofaen helt enda.

Ta med deg tekoppen ut i hagen. Dekk et vakkert bord, kanskje på et helt nytt sted i hagen? Pynt med høstløv, strå og kvister med bær. Ta på deg en varm genser, og bring med deg tepper og saueskinn så du kan sitte en stund uten å bli kald. Tenn lys når det mørkner. Re opp solsengen med puter og saueskinn. Legg deg så ned og la deg forundre over fuglenes tegninger på himmelen. Trekkfuglene som samler seg. Organiserer formasjonene før sin lange reise til varmere strøk.

 
slowdesign4.jpg

Hvis sommeren er en stor utadvendt fest, er høsten mer som en harmonisk teseremoni. Vi puster litt roligere, og nyter av sommerens frukter mens vi forbereder oss på vinter.

 

Å dele et øyeblikk

Kanskje kan du invitere en god venn eller fin samtalepartner, og hente inspirasjon fra den Japanske måten å drikke te på. En japansk teseremoni skal først og fremst være harmonisk. Den ærer naturen og den umiddelbare skjønnheten, i det enkle og autentiske. Den skal fremme ro og renhet i sinnet. 


Høsten er en påminner om vår egen forgjengelighet. Alt har sin tid, og akkurat som naturen trekker seg tilbake for å lagre energi og styrke til en lang vinterdvale, kan vi bruke høsten til å gjøre det samme.

Alle foto Filippa Tredal. Artikkelen har stått på trykk i Vakre Hjem og Interiør

Kilder:
Store Norske Leksikon ( Henne, Henry & Inadomi, Masahiko. (2012, 22. oktober). Cha No Yu. I Store norske leksikon. Hentet 23. juli 2018 fra https://snl.no/cha-no-yu.)
Leonard Koren: Wabi Sabi for Artists, Designers Poets & Philosiphers