KERAMIKK OG RÅ NATUR

”Vi er alle en del av naturen”
— KUNSTKERAMIKER MONA NÆSS

Mona Næss samler og resirkulerer naturmaterialer og organiske ressurser. Hun bruker det som utgangspunkt for keramiske objekter og installasjoner, eller inkluderer det i kunsten. Hun bruker for eksempel blekksprutblekk i glasuren eller lar aske fra lokale trær på Nesodden brenne inn og sette spor i keramikken.Gjennom urgamle fyringsteknikker utforsker hun naturens effekt på keramikken og lar de smelte sammen med hendenes avtrykk. Utrykket er rått og naturen er sterkt tilstede i alt hun gjør.

SlowDesign_monanæss_urner2.jpg
SlowDesign_monanæss4.jpg
SlowDesign_monanæss2.jpg

HAVET OG SKOGEN

I keramikken til Mona ser jeg lengselen til havet, til hvitskummende bølger på blått hav. Historier om koraller og store skjell, som finnes der nede i dypet, og drivved som har duvet lenge på havets bølger før de omsider er skylt opp på land.
Og fortellinger fra skogen. Ikke om unge grønne trær, men historier fra skogbunnen i en skikkelig gammel skog. Trestammer i forråtnelse, i ferd med å gi sin kraft tilbake til jorden, og nye generasjoner av trær. Kjuker som har vokst seg store og krakelerer i vakre mønstre. Den rå og ofte litt oversette skjønnheten som finnes i de andre delene av naturens sykluser enn selve blomstringen.

 
MN_SDS.jpg

Monas objekter evner å fortelle oss noe viktig. Den påminner oss at naturen har egenverdi, og at vi har en forpliktelse til å forvalte den skånsomt.

 


OM MONA

Mona er keramiker med Mastergrad i keramisk kunst fra Kunsthøgskolen i Oslo og en Bachelorgrad i grafisk design fra London College of Printing. Mona bor og jobber på Hellvik (Nesodden). Jeg ble først kjent med Mona da vi begge deltok på julemarkedet til Studio Ask i 2017, siden har vi holdt litt sporadisk kontakt. De siste månedene har jeg hatt gleden av å samarbeide tettere med Mona på vårt felles prosjekt “Slow Nesting”, og gjennom dette prosjektet har vi kommet til at vi ikke bare deler mye av den samme lidenskapen for rå natur, men har også funnet mange felles verdier og visjoner. Slow Nesting ble et veldig fint felles prosjekt og vi ønsker å videreføre det selvom messen er overstått.

Du kan følge Mona på hennes nettsider og på instagram.
www.monanaess.com
instgram: mona_naess