HÅPETS PRYD

slowdesign_fjær30.jpg

Hope’ is the thing with feathers –

That perches in the soul –

And sings the tune without the words –

And never stops – at all –

Emily Dickinson

Fjær har vært yndede prydobjekter i mange kulturer, og sikkert så lenge menneskene har likt å pynte seg. Jeg har beholdt den barnlige gleden av å samle på vakre fjær. Jeg plukker med meg på tur (hvis du første begynner å se etter er det jo fjær over alt), og jeg får i gave fra folk som holder fugl som høner, gjess og kalkuner.

I noen kulturer er fjærene viktige kulturbærere, tenk bare på indianernes hodepryd, eller drømmefangere. Ifølge indianerne kunne man overføre litt av de ulike fugleartenes egenskaper til mennesker via fjærpryd, og det var regler for hvem som fikk bære de ulike fjærene. De ble dermed viktige og ærefulle symboler som kunne fortelle andre mye om den som bar dem.

Fjær symboliserer også noe spirituelt eller åndelig. Fuglene er jo himmelvesener. Og i bibelen er engler beskrevet med vinger på samme måte som fuglene.

Ettersom mange fugler slipper fjær om vinteren er det lett å finne fjær når snøen går om våren. Kanskje er det derfor fjær ofte assosieres med vårpynt? Det er i alle fall en gjenganger både på fastelavensriset og påskepynten.

Finner du fjær ute er det ikke nødvendig å rense de på noe vis. (Lus og lopper livnærer seg jo ikke på fjærene) Dersom de er skitne kan de vaskes forsiktig, og legges pent til tørk. Evt kan du jo føne de tørre.

I tillegg til å pynte påskeegg eller ris med fjær kan du jo sett fjær i en vakker vase? Du kan også henge de opp over sengen eller lage en drømmefanger.
Jeg har laget vakre kranser av fjær jeg har funnet ute på tur, men en enkel fjær i en vakker tråd kan være like oppløftende. Stikk en fjær inn i frisyren din og innbill deg at du dermed arver litt av fuglens letthet, eller lag deg et kjede med pærler og fjær. Muligehetene er mange.

Dersom du ikke vil samle de selv har jeg nå store vakre fjær for salg i min lille nettbutikk. Vedlagte bilder er en liten visuell inspirasjonsguide for hvordan du kan bruke de til å pynte.

Om du er av den spirituelle eller mer jordnære typen kan du uansett la synet av en vakker fjær kile deg fjorlett i sjelen.
For håpet er greia med fjær…

Prydfjær
Quick View
Prydfjær
35.00
Pennefjær
Quick View
Pennefjær
40.00
  • Kilde: https://historienet.no/sivilisasjoner/nordamerikanske-indianere/21-fakta-om-indianere

  • http://www.koht.no/grete/stjerner.htm