DOWN TO EARTH FESTIVAL

13.-15. september arrangerer vi festival på idylliske Hovedøya i Oslo.
Tekst av: Anne Karin Jortveit og Marianne Vigtel Hølland

 
slowdesignstudio_downtoearth.jpg

“Heaven is under our feet as well as over our heads”

H.D. Thoreau

 

BLI MED PÅ EN JORDNÆR OPPLEVELSE

I september invirerer vi til “Down to Earth” der et bredt lag av engasjerte kunsthåndverkere, kunstnere og designere vil stille opp for å vise frem og formidle håndverksteknikker og naturmaterialer. En festival som vil være et levende og direkte møte mellom deltakere og publikum.

I håndverket er det ikke plass til dårlig tid, ting tar den tiden det tar. Vi inviterer slik sett til en opplevelse av å være til stede. Våre deltakere bruker det vakre som drivkraft, men alvoret ligger i bunnen. De kunstneriske og håndverksmessige prosessene representert på festivalen blir til gjennom omtenksomme og verdibaserte valg. De viser et alternativ til det masseproduserte og materialkyniske. Det handler ikke bare om å tilby «gode håndverksprodukter», det handler også om å ville fortelle gjennom materialer og vise at objekter ikke bare innehar bruksaspekter, men også kan være bærere av mening. Når man eier et slikt produkt blir man selv en ambassadør for holdningsendringer.

Down to Earth tilbyr et pusterom fra alt det hektiske. Dette blir en taktil opplevelse som vil inspirere alle dine sanser. Her handler det ikke bare om å se, men også å smake, og kjenne (etter).

slowdesign_downtoearth_festival.jpg


MELD DEG PÅ WORKSHOPS

Down to Earth er ikke bare et sted hvor du kan kjøpe meningsfulle ting, det er like mye et sted hvor du selv blir invitert til å delta. En stor del av festivalen består av workshops hvor profesjonelle og formidlingsdyktige kunstnere sjenerøst deler sine kunnskaper og innsikter i ulike materialteknikker.

Ved å melde deg på en av våre mange workshops vil du kunne lære å spinne, stoppe, lappe og reparere tekstiler, plantefarge, bake surdeigsbrød, fermentere mat og brenne leire.
En gang var mye av dette kunnskap vevd inn i menneskers hverdagsliv, men i dag vet mange ikke lenger hvordan man bruker hendene for å forme noe som både er fint og nyttig, eller hvordan gå fram for reparere og ta vare på ting. I Down to Earth inviterer vi publikum til å samles rundt slike gjøremål. Vi håper det også kan gi grobunn for fine møter, samtaler og refleksjoner. I tillegg til håndverket vil det være mulig å lære om naturvin, og det serveres kortreist mat og drikke inspirert av årstiden.

HISTORISKE OG VAKRE OMGIVELSER

Hovedøya er en perfekt ramme rundt det hele. Her er det bilfritt, og de 10 minuttene det tar med båten fra Aker brygge bidrar til å senke pulsen. Selv om man fremdeles befinner seg nær den urbane byen, entrer man samtidig et sted hvor tid og historie er vevd inn i naturen, bygningene og klosterruinene. Navnet kommer fra nørrøne «hǫfuð» som betyr «høyde», og viser til den lille høyden på øya hvor det under middelalderen stod et militært vakttårn og voktet innseilingen til Oslo. Øya har en rik geologi og uvanlig stor flora med et variert kulturlandskap. På øya ligger også ruinene etter Hovedøya kloster, et cistercienserkloster som var virksomt mellom 1147 og 1532. Hele området er naturreservat og deler av øya er fredet. 
Lavetthuset som huser vår festival er fra 1847, og er Norges største utmurte bindingsverkshus. Her ble det lagret lavetter og annet militært utstyr i sin tid. I Lavetthuset er det i dag både kunstnerkollektiv og galleri. Vi er svært glad for å få lov å arrangere festival på dette unike stedet. 
I slike omgivelser får man virkelig følelsen av å være del av noe større. Vi gleder oss til å dele alt dette med andre.
Down to Earth er åpen for alle.

Hold deg oppdatert om festivalen her.

downtoearth_kunstsalen.jpg
downtoearth_lavetthuset.jpg