FIRE FINE NATURVINER

Er du nysgjerrig på naturvin, men ikke helt vet hvilken hylle du skal lete i på Vinmonopolet? Jeg er veldig begeistret for naturviner, og nå har jeg vært så heldig å få vintips til ferien av naturvinentusiansten Bjørn H. Vangen.

 
slowdesign_narurvin-bord_2.jpg

Wine is one of the most civilized things in the world and one of the most natural things of the world that has been brought to the greatest perfection, and it offers a greater range for enjoyment and appreciation than, possibly, any other purely sensory thing.

- Ernest Hemingway

 

NATURVIN - REN GLEDE

Av Bjørn H Vangen
Naturvin har fått et oppsving de siste årene. Med økende fokus på kortreist og økologisk mat, er det kanskje ikke rart at mange også ønsker å inkludere vin basert på en lignende tankegang.

Men hva er naturvin? Egentlig er dette et litt løselig begrep, i motsetning til økologisk vin eller biodynamisk vin som har sine særegne rammeverk. Naturvin er slik sett kanskje mer en holdning til metodene enn preget av bestemte regler. Man kan si at produksjon av naturvin startet som et opprør mot masseprodusert vin og vin med et industrielt preg. Dette skiftet skjedde i Beaujoulais i Frankrike for rundt 40 år siden, og har siden blitt utviklet videre blant enkelte vinbønder i andre deler av verden.

De viktigste prinsippene er som følger: Man bruker ikke sprøytemidler på vinmarkene, eller tilsetningsstoffer i vinproduksjonen. Man tilsetter ikke gjær, men benytter seg av såkalt spontan gjæring. Dette innebærer at gjærsporer som er naturlig til stede blant druene setter i gang gjæringsprosessen.

Svovel brukes ikke, eventuelt tilsetter man litt svovel ved tappingen for å lage en stabil vin fram til forbruker. Fraværet av svovel kan være en risikofaktor. Naturvin kan være en himmelsk opplevelse, men man kan i noen tilfeller oppleve en viss flaskevariasjon. Tross dette, naturvinenes rene uttrykk og tydelige druepreg er virkelig verdt å prøve ut!

slowdesign_vin.jpg
L2150169.jpg
vindruer.jpg

BJØRNS VINTIPS

Her er fire spennende tips som passer både til mat og til å drikke alene .

Her beskrives en hvitvin, en rosévin, en musserende vin og en lett rødvin.

1. Trossen Lay Purus Riesling 2016 (340 kroner)

En annerledes Mosel riesling. Knusktørr, mineralsk og med god intensitet. Godt følge til fisk og salat.

2. Bonavita Rosato 2018 (260 kroner)

Rosevin fra Sicilia laget på druen nerello mascalese. Fyldig og frisk vin med preg av rips og rabarbra. Bruk den gjerne til grillet fisk, salat eller nyt den alene.

3. Robinot Fêtembulles 2017 (280 kroner)

Musserende vin fra Loire laget på druen chenin blanc. Behagelig munnfølelse med preg av epler. God til fisk og kylling, men prøv den gjerne alene.

4. M. Lapierre Raisins Gaulois 2018 (175 kroner)

Lett og sommerlig rødvin laget på druen gamay fra Beaujolais-produsenten M. Lapierre. Saftig preg av røde bær, med innslag av kryddertoner. Drikk denne gjerne alene, eller sammen med lette kjøttretter, fisk eller grillede grønnsaker.

Alle vinene tilhører Vinmonopolets bestillingsutvalg.

BjornHelge+Vangen.jpg

OM BJØRN VANGEN

Bjørn H Vangen er naturvinentusiast og innehar WSET (Wine & Spirit Education Trust) Diploma in wines and spirits (2013).
Bjørn vil holde “Introduksjon til naturvin” som del av workshop-programmet til «Down to Earth» i september. Der får du smake på hele seks fantastiske naturviner av høy kvalitet. Er du interessert i vin må du ikke gå glipp av dette.

Meld deg på naturvin workshop med Bjørn her eller les mer om hva som skjer på Downt to Earth Festivalen her.