PLANTEFARGING OM VINTEREN

Tekst: Anne Karin Jortveit
Foto: Marianne Vigtel Hølland


VINTEREN I FARGER

Man skulle ikke tro det, men vinteren er også en tid for plantefarging. Naturen og plantelivet ligger i dvale, likevel finnes fargene. Det er bare å ta seg tid og se seg om. Vinden blåser kvistlav av trærne året gjennom. En liten spasertur gir lav nok til ei fargegryte, og slik blir det hvite garnet sart okergult. Kanskje finner man aroniabær som ennå henger frosne på nakne greiner, og det hvite garnet blir kanskje blålig fiolett.

 
slowdesign_kvistlav.jpg
slowdesign_plantefarget2.jpg
slowdesign_plantefarge_granbar.jpg
slowdesign_annekarinjortveit.jpg
slowdesign_plantefarging.jpg
 

 

I januar er høytidsdagene ubønnhørlig over, og juletreet, som hadde så stor verdi i desember, er blitt til avfall, men for den som plantefarger er det fortsatt en ressurs. Fyller du ei gryte med duftende granbar kan du på magisk vis produsere en varm rødbrun farge på ull. 

Du kan også rette blikket mot kjøkkenbenken og lage farge på restene av selv de enkleste måltider. Valnøtt, løk og granatepleskall for eksempel går nok helst rett i komposten. Men får de en runde via plantefargegryta, oppstår overraskende sammensmeltninger mellom farge og fiber. 

Plantefarger er gjerne knyttet til steder, hendelser og møtepunkter. Minner og erfaringer ivaretas som spor i tekstilene våre. Slik kan farger medvirke til å skape en ramme rundt liv og tilværelse, og få oss til å reflektere over såvel skjørheten som skjønnheten, i forbindelsene mellom oss og våre omgivelser.

Anne Karin Jortveit holder prosessdemonstrasjoner på vår stand under Oslo Design Fair 22.-24.Januar. Les mer om det her.

Marianne Vigtel Hølland

Slow Design Studio is a creative studio, working to counteract fast life and the disappearance of local traditions. Through a Slow approach to design and communication, I want to promote reflection and a more conscious approach to how the everyday choices you take has consequences, for yourself and others. Slow Design is not a pace, it is a mindset.

http://www.slowdesign.no
Forrige
Forrige

COLLABORATION

Neste
Neste

SLOW NESTING II