NYBAKT SPELTBRØD PÅ ELTEFRITT VIS

Våre fine brødposer i økologisk lin fortjener og fylles med deilig hjemmebakt brød så Ina byr hermed på en av sine beste oppskrifter fra sin siste bok Eltefri bakst. Å bake sitt eget brød er bra på alle måter. Det er en hyggelig syssel som i tillegg kan spare deg for endel penger om du gjør det til en vane (kvalitetsbrød i butiken koster ganske mye mer enn kvalitetsmel). Du har i tillegg full kontroll på ingrediensene og ikke minst lukter det helt fantastisk godt av nybakt brød.

Det er jo ikke gitt at våre økologiske linposer MÅ brukes til brød. De egner seg også godt til å holde orden i bagasjen når du skal på tur, oppbevare strikketøyet ditt i, eller til frukt og grønt. Men vi har tross alt valgt å kalle det en brødpose så her får du oppskriften til Ina på deilig speltbrød. 
Speltmelt er en type urkorn med opphav fra Emmer og Enkorn. Det er spesielt næringsrikt og har en mildere gluten enn vanlig hvetemel, men smaken er kraftigere.

Her i huset går brødet ned på høykant så jeg velger å doble denne oppskriften når jeg baker.

Les mer og bestill brødposene våre her:

Bak og nyt!

speltbrod_matpaabordet.png

INAs eltefrie speltbrød

Halvgrovt speltbrød 

 

Speltmel er ypperlig til bruk i eltefri bakst da én av dets egenskaper er at det uansett ikke tåler mye elting. Det er også en fordel at deigen er litt våtere enn vanlig hvetebakst, da spelt tar opp væske senere enn hvete. 

Ovnstemperatur: 250 °C/200 °C 

1 brød 

350 g siktet speltmel 

200 g sammalt speltmel 

50 g havregryn el. speltflak 

½ ts tørrgjær 

1 ts salt 

5 dl vann   

ildfast gryte el. form med lokk som rommer ca. 4 liter 

 

  1. Bland speltmel, havregryn eller speltflak, tørrgjær og salt i en stor bolle. Hell i væsken og rør sammen til en klissete deig. Dekk deigen med lokk eller folie, og la den heve på kjøkkenbenken i 12–20 timer. 

  2. Ha deigen over på et stykke bakepapir strødd med mel. Brett deigen innover mot midten noen ganger. Dryss om nødvendig med mer mel. Legg deigen med bretten ned og dekk den til igjen.  

  3. La deigen heve videre i 2 timer. Sett den tomme gryten (med lokk) i ovnen etter 1 ½ time og sett ovnen på 250 °C. 

  4. Ta gryten ut av ovnen etter 30 minutter. Legg deigen i gryten, sett på lokket og sett i ovnen. Stek i 30 minutter, ta av lokket, sett temperaturen på 200 °C og stek i 15 minutter til. 

  5. Hvelv brødet ut av gryten og la det avkjøle på rist. 

 

Tips! 

Om du vil bake et grovere speltbrød, bruker du 150 g siktet speltmel og 400 g sammalt speltmel istedenfor mengdene angitt i oppskriften over. 

 
SlowDesign_matpaabordet.jpg-028.jpg

mat på bordet

Ina Janine Johnsen er hendene og hjernen bak matbloggen Mat på Bordet, som hun startet i 2009. Over årene har bloggen utviklet seg fra et personlig hobbyprosjekt til en seriøs heltidsjobb. Ina har gitt ut flere kokebøker og har nå over 81 tusen følgere på instagram.

Følg Ina på

matpaabordet.no

@matpaabordet

 
Marianne Vigtel Hølland

Slow Design Studio is a creative studio, working to counteract fast life and the disappearance of local traditions. Through a Slow approach to design and communication, I want to promote reflection and a more conscious approach to how the everyday choices you take has consequences, for yourself and others. Slow Design is not a pace, it is a mindset.

http://www.slowdesign.no
Forrige
Forrige

ET FORKLE - MANGE BRUKSOMRÅDER

Neste
Neste

OM Å PRODUSERE MED OMSORG...